onsdag den 23. december 2009

Glædelig jul til alle

JulekugleJa, så blev det endelig jul! Og det ser også ud til at det bliver en hvid en af slagsen - jeg krydser i hvert fald fingre for, at det bliver liggende indtil 2. juledag.

Julen skal vil holde hjemme i Ølsted - vi bliver ca. 10 - ikke så mange, men altid hyggeligt.

I år er min søn Theis blevet rigtig bevidst om julen og kan slet ikke vente - det er sjovt når børnene begynder at blive så bevidste om julen og alt hvad der foregår. Og han elsker alt hvad der er traditioner - skønt! Lige som sin mor og far...

Juletræet er netop blevet pyntet og vi venter på at Glögg'en bliver varmet, mens vi hører julemusik fra Radio Soft (selvfølgelig via netradio).

Glædelig jul til alle jer der følger med på bloggen...

onsdag den 16. december 2009

COP eller FLOP?

[caption id="attachment_328" align="alignright" width="213" caption="COP15 klima-topmøde i København"]COP15 logo[/caption]

Jeg er godt nok meget spændt på, hvad det klima topmøde ender med - ikke kun selve aftalen, men mere efterspillet.

Der skal selvfølgelig et oplæg på bordet (som er udskudt til 17/12), så skal der forhandles og stemmes - på én dag??? det er da virkelig ambitiøst og optimistisk at regne med at parterne fra 173 lande kan nå til enighed på så kort tid - specielt når nogle af dem kunne finde på at spille fornærmede, med det resultat at en hel dag blev spildt på ingenting!

Når alt det er på plads, er der så en vilje til - og ikke mindst mulighed for - rent faktisk at gennemføre alle de tiltag, som man i enighed lover højt og helligt at sætte i værk?

Selvom der vil være tidsfrister man binder sig til i "kontrakten", tror jeg desværre der er masser af kræfter der trækker i den forkerte retning og forhaler hele processen - i hvert fald indtil der ikke kan vrides en dråbe mer olie ud af skiffer og kalklagene i undergrunden - desværre...

Bæredygtighed, miljø og nøjsomhed harmonerer desværre dårligt med den kapitalisme samtlige vestlige lande er sovset ind i (her mener jeg kapitalisme som modpol til idealisme, ikke socialisme!).

Der hersker derfor en meget lille motivation til at gøre noget, med mindre der følger penge med eller kan tjenes penge på det.

Så har vi så et lille land som Danmark, som koster alt for meget at drive i forhold til antallet af indbyggere, med det resultat at alt hvad der kan brandbeskattes bliver det - og tilmed af flere omgange.

De høje udgifter gør at vi hænger fast i et skattesystem der gør det vanskeligt at få folk til at tænke på miljøet, for de bruger alle pengene de tjener på at betale skat, moms, afgifter og ikke mindst til finansiering af deres bolig.

Når regeringen så alligevel vil have dem til at tænke miljørigtigt, vifter de med guleroden i form af "skattestop" og "skattelettelser", men det ender alligevel hver gang med at pisken kommer frem - højere afgifter på el og brændstoffer, du skal have partikelfilter på bilen, ellers stiger ejerafgiften - partikelfiltre er i øvrigt dyre og det giver ingen mening at eftermontere, for bilen skal være født med en motorstyring til at rense det, ellers forurener bilen efter kort tid mere end en bil uden, fordi de soder til!

Desværre kan der ikke bliver råd til at skifte bilen til en af de mere miljørigtige hybridbiler - næh - for de er desværre ikke grønne nok (eller også vil staten ikke slippe deres 180% afgift), så de ender med at blive ubetalelige for alle andre en excentriske miljøfortalere med overskud på kistebunden.

Jeg ville også hellere end gerne bruge offentlig transport til at komme til og fra arbejde og hente børn, men det er stort set fraværende pga. mangel på udbygning af infrastrukturen udenfor de større byer - det er bare ikke realistisk at skulle bruge over 4 timer om dagen af sin fritid på at komme til og fra arbejde!

Så kan man jo vælge at arbejde hjemmefra ikke? så sparer man transporttiden, skåner miljøet og gør vejene mere sikre. Forkert! for det har regeringens multimedieskat sat en stopper for! Hverken arbejdsredskabet (PC'en) eller den nødvendige internet forbindelse kan stilles til rådighed, uden at man også bliver beskattet.

Det er fint at holde et stort miljø topmøde, men hvis man spørger mig, så er der paradoksalt nok dømt selvmål, når det kommer til vores egne tiltag på miljøområdet, her i Danmark.

Hvordan mon det ser ud i resten af verdenen...?

mandag den 23. november 2009

Pendlerduellen - ikke for Android mobiler...

Hørte i et radiospot på Radio 100 FM (der ikke længere sender på 100.0 MHz - go figure), at Vejdirektoratet har startet en ny kampagne kaldet "Pendlerduellen".

Det går ud på at man melder sig til og via sin mobil kan registrere hvor man kører og hvor hurtigt. Registreringerne får man så point for og hvis man f.eks. overskrider hastigheds begrænsninger fratrækkes en procentdel fra ens score.

Hvis man så er rigtig dygtig til at køre økonomisk og hensynsfuldt, kan man måske vinde forskellige ting.

Det var selvfølgelig noget jeg skulle prøve, for jeg går jo selv op i at køre økonomisk, og det kunne jo give en god indsigt i, hvordan jeg egentlig kører derude - måske er det ikke så økonomisk som jeg tror.

Stor var min ærgelse dog, da det gik op for mig, at det kun er en håndfuld specifikke mobiltelefon mærker og modeller der kan bruges - her er Apple iPhone selvfølgelig iblandt, men - desværre - ikke nogen Android telefoner!

Måske er det en forglemmelse, eller også er Android telefonerne kommet så sent på markedet at der ikke har været tid til at udvikle programmerne til dem.

[caption id="" align="alignright" width="180" caption="Real Time Traffic"]Real Time Traffic[/caption]

Til gengæld har jeg så fundet programmet "Real Time Traffic" på Market - godt nok er man ikke med i nogen konkurrence, men man kan jo dyste mod sig selv og se om man kører økonomisk nok.

Har endnu ikke helt fundet ud af at bruge programmet, men regner med at skulle køre en tur med det slået til i løbet af ugen og se om ikke det kan bruges til noget fornuftigt - det ser i hvert fald lovende ud.

Læs mere her: monthorin.net

onsdag den 11. november 2009

IPTV boks fra Smile Content #2

Det ser ud til at Smile Content godt ved at deres nuværende portal halter lidt - de er i gang med at lave en ny portal, som skulle være både hurtigere og nemmere at navigere i - men hvornår den bliver lanceret har jeg ingen idé om - bare det bliver snart!

Den seneste nyhedsopdatering om portalen er tilbage fra Oktober, så mon ikke det sker i denne måned?

[caption id="" align="aligncenter" width="300" caption="Ny Smile Content portal"]Ny Smile Content portal[/caption]

fredag den 6. november 2009

PS3 motioncontroller - Wii go home!

Faldt lige over denne tech demo af Sony's kommende motion controller til PS3 - det er godt nok ved at være en ældre nyhed (Juni 2009), men ikke mindre interessant af den grund - så meget desto mere grund til at tro at den snart kommer i handlen (optimisten håber ved juletid!).

Sony gør i hvert fald klogt i at opprioritere lanceringen, før Wii 2 (med HD opløsning) lander på markedet...



Kilde: engadget.com

onsdag den 4. november 2009

At lege indfødt Amerikaner...

Jeg kan godt blive lidt træt af hjemmesider, der ikke vil lukke mig ind, bare fordi de ikke vil levere deres tjenester udenfor f.eks. USA. Men det problem findes der heldigvis en løsning på - den hedder WorldProxy202.

WorldProxy leger proxyserver i din browser og snyder den side du vil ind på til at tro, at du tilgår siden fra et andet land - ganske smart!

Man kan installere en toolbar (hvilket jeg nok ikke vil anbefale - hader toolbars!), men ellers kan man nøjes med at taste URL link-adressen ind til siden man vil ind på, så bliver man virtuelt transmogriffet over til USA.

Det virker heldigvis uden ActiveX og andet Microsoft proprietært plugin-snask, så Firefox kan bruges - endda også på min Ubuntu Linux :)

mandag den 2. november 2009

IPTV boks fra Smile Content

Fredag modtog jeg min Motorola IPTV boks fra Smile, det var rent plug'n'play og virkede fra dag 1 - desværre gik det ned ad bakke herfra med oplevelsen...

Interfacet i IPTV boksen er desværre lidt ubehjælpeligt skruet sammen og langsomt at navigere rundt i - dog ikke meget dårligere end YouSee's Samsung H-3126, før de seneste firmware opdateringer.

Et stort minus er dog deres TV guide, der er mere end dårlig - det lader til at boksens interface kører i en slags webbrowser ("portal") og der er flere views - et med en kanaloversigt (der egentlig kører OK), et med en TV guide (laaangsom) og et der minder om YouSee's TV guide - altså med kanalerne lodret ude til venstre og tidsinddeling vandret med kasser af forskellig længde, der repræsenterer de forskellige programmer - sidstnævnte er så fejlbehæftet, at jeg ikke tør stole på den.

Skulle optage et afsnit af en serie på DR 1 - her optrådte afsnittet med 3 forskellige start tidspunkter og ingen angivelse af sluttidspunktet! Jeg var nødt til at gå ind på tekst TV for at finde det rigtige start/sluttidspunkt, derefter ind i den "laaangsomme" TV Guide, finde kanalen (gaaab) og programmet, for at se hvilket start/slut tid der var rigtig og vælge optagelse derinde fra.

Derudover virkede DR HD ikke på lanceringsdagen (1/11), de andre 2 nye DR kanaler (DR K og DR Ramasjang) var dog på plads. Heldigvis var mit YouSee abonnement ikke opsagt, så jeg fik set Forbrydelsen II på DR HD via DVB-C tuneren i mit TV (Selector HD boksen var jo pakket ned)...

Efter sigende skulle problemet løses her i eftermiddag, så mon ikke det er på plads i aften?

Det skal i hvert fald have en chance, indtil videre har de leveret rigtig god service og meget hurtigere end TDC/YouSee - mon ikke (endnu) en ny firmware er løsningen? ;)

Fiber "motorvej" taget i brug :)

Jeg snød lidt på vægten og flyttede allerede serveren over på den nye forbindelse d. 28/10 (se Ny tilkørsel til informationsmotorvejen!) - DNS var replikeret  næste dag ved middagstid, så serveren har nu kørt på den nye forbindelse i fire dage.

Har "for sjov" fået en bekendt til, fra min server,  at downloade et CD image på ca. 600 MB over HTTP via hans 50 Mbit forbindelse - hastigheden var gennemsnitlig 5.8 MB/s og det tog 1.57 minut at hente filen - det svarer til ca. 46,4 Mbit, så der er ikke meget kø på den motorvej ;)

Dog synes jeg det er mærkeligt, at der ikke sendes mere end 11-12 KB/s på min torrent seed af Ubuntu 9.10 (Karmic Koala) - der er meget hype omkring den nye udgave af Ubuntu og jeg har alle udgaver liggende, så jeg forstår ikke hvorfor der ikke er flere der henter fra min server...

onsdag den 28. oktober 2009

Ny tilkørsel til informationsmotorvejen!

Min fiber er endelig blevet færdig installeret og er blevet aktiveret i dag. Valget faldt på en 48/48 Mbit forbindelse fra Smile Content. En hurtig test afslører at de indtil videre leverer varen!

[caption id="attachment_252" align="alignnone" width="471" caption="TDC hastighedstest af fiber"]TDC hastighedstest af fiber[/caption]

Nu venter jeg så bare at de også "leverer" min TV boks, den er nemlig i restordre pga. stor efterspørgsel ;)

Hvis alt går vel med test af den nye internet forbindelse, regner jeg med at flytte min router (og dermed serveren) over på fiberen i løbet af weekenden, så regn med at min blog kan være lidt svær at komme ind på, indtil DNS m.m. er på plads...

torsdag den 22. oktober 2009

Backup af Android telefon

En af de glimrende ting ved at have Android på sin mobil telefon er jo, at den kan tilpasses i en uendelighed og man kan have en masse smarte programmer installeret.

Mange af de gratis programmer der findes på Market pt. er - lad os se de i øjnene - crap og spild af tid. Der findes dog nogle rigtig gode imellem og mens vi venter på at kunne købe programmer direkte på Market, så kan man jo hente demo versioner ned og prøve dem af.

[singlepic id=8 w=180 h=300 float=right]

Et af de programmer jeg faldt over var "MyBackup" - det kan hentes i en prøve version, der fungerer i 30 dage og jeg kan varmt anbefale det - det fylder minimalt (ikke "bloatware"), er super simpelt at bruge og så kan man tage backup af hele mobilen (opsætning, kontakter, programmer - alt) til enten SD kortet eller online (sidstnævnte dog kun i Pro versionen).

Man kan vælge præcist hvilke opsætninger og data man vil have med i backuppen og også når man gendanner kan man pille enkelte data ud - f.eks. kun tage backup af eller gendanne kontakterne.



Programmet har reddet min r*v flere gange, mens jeg har rodet med firmware på telefonen - problemet er bare at det registrerer sig automatisk online, første gang man bruger programmet, og telefonens IMEI nummer bliver åbenbart brugt - man får altså ikke 30 dage mere, selvom man vælger at nulstille fabriks indstillinger på mobilen!

Heldigvis kan man købe programmet på producentens hjemmeside via Google Checkout (eneste mulighed for os i DK at købe Android apps, indtil Market bliver åbnet) - dette kan gøres direkte fra mobilen; der er simpelthen et link i programmet man kan trykke på, når prøvetiden er udløbet - så hopper browseren direkte ind på Checkout, hvor man kan oprette sig og betale via Visa eller Euro/mastercard.

Apropos Google Checkout, så er der en meget uheldig faldgrube, som jeg vil advare om; hvis du ikke allerede har tilknyttet Google Checkout til din Google konto, så bliver det automatisk oprettet når du køber via din mobil (jeg købte Mybackup Pro via mobilen med mit kreditkort) - men den opretter kun Google Checkout Mobile!

Det vil sige at du godt nok får en email med kvittering på din Gmail, men for at se dine køb via en PC browser, skal du (også) oprette en Google Checkout via din PC browser - men pas på med det! - det er nemlig ikke ligegyldigt hvordan du gør det!

[singlepic id=7 w=640 h=480 float=]
Klik på billedet for at forstørre


I mailen med kvitteringen står der "Want to use Checkout on your computer too?" - nedenunder er linket "Upgrade your account for maximum benefits"; tryk for guds skyld på dette link og lad være med at gå ind på Google og tilknytte Checkout der, som jeg gjorde - du ender med to separate Checkout kontoer - en du kan købe med via mobilen og en anden konto du kun kan bruge fra PC browseren!

Jeg har nu det problem, at jeg ikke kan se de ting jeg har købt på mobilen nogen steder - i emailen med kvitteringen er der ikke et download link til den software man har købt!

Hvad værre er - man kan ikke "af-tilknytte" en Checkout konto, når først den er oprettet, så jeg kan ikke slette den jeg kom til at oprette ved en fejl. Hvis jeg nu klikker på linket i mailen med kvitteringen, får jeg at vide at jeg allerede har oprettet en konto på PC'en (hvad jeg jo har) og jeg er nødt til at oprette en helt ny Google (Gmail) konto, for at "opgradere" min Checkout Mobile konto!

Sandheden gik op for mig, da jeg ville gendanne min telefon efter endnu en firmware (gen)opgradering - jeg kunne ikke få downloaded den Pro version jeg lige havde købt! Altså lå alle mine kontakter i en backup jeg ikke kunne genindlæse - ikke engang med MyBackup trial, for den var jo udløbet...

Heldigvis fik jeg kontakt med RerWare næste dag og fik en mail tilsendt med download link. Men jeg var mere end knotten, indtil det lykkedes mig at få mine kontakter tilbage...

MyBackup Pro koster $4.99 (ca. 25 kroner i skrivende stund) - det er jo en ringe udgift for at sikre sine data...

Læs mere her: RerWare.com

Hvad en PS3 også kan bruges til...

Har i dag fået min PS3 tilbage fra reparation - det skulle have taget en måned, men alligevel tog det kun ca. en uge og i dag modtog jeg en helt ny! sender en venlig tanke til Sony :)

Da jeg var ved at sætte den nye op, faldt jeg over en funktion til at rippe CD'er med og lægge dem ind på harddisken.

Det er der jo selvfølgelig ikke noget nyt i, det kan jeg jo allerede med en af mine bærbare, inklusiv hente data ned fra CDDB/Gracenote - der er bare det, at jeg ikke har optisk drev i nogen af dem! Så jeg er nødt til at fedte rundt med en ekstern DVD brænder med tilhørende strømforsyning og ditto strømforsyning til den bærbare, så den ikke går død efter X antal CD'er.

Det bliver hurtigt noget rod på sofabordet, når man sidder og ser TV mens man ripper sin CD samling og snubler i en ledning på vej over efter en kop kaffe og ledningen vælter CD stakken på gulvet, så man ikke kan finde hoved eller hale i de CD'er man har rippet og dem man mangler (det har jeg nemlig prøvet!).

Ind fra højre kommer PS3'en, der kan indstilles til præcis det format (AAC, MP3 eller ATRAC) og bitrate (op til 320 kbit for AAC/MP3 og 356 kbit for ATRAC) man ønsker, automatisk indlæser kunstner, albumnavn og titel fra internettet og lægger numrene ned i undermapper for hvert album.

Det vil sige at jeg uden at stille en masse isenkram op, bare kan sætte min PS3 i gang med at rippe CD'er og ellers bare fodre den en ny en gang i mellem. Når jeg så er færdig med dagens bunke CD'er, sætter jeg bare en ekstern harddisk til og kopierer hele dynen derud - lige til at lægge ind på min medieserver!

Nu mangler jeg så bare muligheden for selv at definere hvordan numrene lægges ned på harddisken - jeg har nemlig mine opdelt i undermapper for hver kunstner, herunder mapper for hvert album og numrene navngives med "<tracknumber> - <tracktitle>" - men det er småting, jeg sagtens kan leve med.

Den er tilmed virkelig hurtig til at rippe CD'en - eksempelvis tog det under 4 minutter at rippe Depeche Mode's "Music for the Masses", det er i gennemsnit kun 16 sekunder pr. nummer!

Til sammenligning tog det typisk ca. 15 minutter at rippe en CD på min Dell X300 (Centrino M 1.4 GHz) med USB brænder tilsluttet...

søndag den 18. oktober 2009

NextGEN Gallery

Har for længe siden installeret NextGEN Gallery plugin på min Wordpress blog, men har ikke rigtig brugt tid på at få det rigtig op at køre - mest fordi jeg ikke rigtig vidste hvad jeg skulle bruge det til (!).

Har længe villet lave et galleri til familien, men kunne ikke rigtig finde ud af hvordan jeg lukkede det af for andre (f.eks. med login), så hvad skulle jeg egentlig med det plugin?

Men nu har jeg fundet svaret - jeg snupper nogle stemningsbilleder hver måned og har et slideshow kørende.

Billederne er taget med min HTC Hero telefon og jeg synes faktisk det er et ret OK kamera der sidder i, alt taget i betragtning...

torsdag den 8. oktober 2009

Nightcrawlers på hjernen...

Ved ikke lige hvorfor, men jeg har lige pludselig fået Nightcrawlers gamle 90'er hit "Push the feeling on" på hjernen - endda uden at jeg kan huske at have hørt den for nylig.

Det har altid undret mig, hvad det egentlig er der bliver sunget i omkvædet "øøøh - the lives that i gæ øhhh - the lives is full as øøøh" eller noget i den grad - arrgghh - når jeg hører den sang bryder jeg min hjerne hver eneste gang!

Kiggede lidt på nettet, og fandt løsningen - det er en sangtekst hakket i småbider fra en udgave af samme sang fra 1992 (også Nightcrawlers), som ikke har været udgivet; det der oprindelig blev sunget var:
"And those who suffer pain, will begin to live their Lives again.
And this world will be a place to learn, but its up to you, to pull us through."

Og det bliver så til:
"Their Lives again / Their Li / to pull us through" (Main Loop Throughout Song)
"Place to learn / Their Liv / its up to you" (Secondary Loop)

Utroligt hvad man kan bruge internettet til, når man har lidt tid at spilde!



kilde: ukmix.org

lørdag den 3. oktober 2009

Topplacering i Google

Så kom jeg sørme øverst i Googles søge indeks - søgte på "htc hero firmware" og sørme om ikke min artikel kom frem øverst på resultat listen...

[caption id="attachment_206" align="alignnone" width="300" caption="Øverst i resultatlisten :)"]Øverst i resultatlisten :)[/caption]

torsdag den 1. oktober 2009

Endnu en ny firmware på vej til HTC Hero?

HTC har fjernet download af den seneste firmware opdatering til Hero fra deres hjemmeside, så noget kunne tyde på at det er gået op for dem hvor fejlbehæftet den rent faktisk er.

Har hørt at et problem med Peep applikationen (HTC's Twitter gadget) nu skulle være fikset - Peep er jo som bekendt en af HTC's egne tilføjelser og er en del af deres tilpassede firmware, så noget kunne tyde på at der snart kommer en ny firmware til download, med blandt andet denne rettelse.

Nu kan jeg så ikke lige se hvorfor en fejl i Peep (som jeg i øvrigt ikke er stødt på) skulle være så meget mere vigtig at rette, end de alt overskyggende fejl, som f.eks. en process der crasher (process.android.acore), halvfærdige og fejlagtige oversættelser og en email applikation der er ubrugelig (pga. førnævnte process der crasher).

Ærligt talt var jeg bedre tjent med den gamle firmware, der trods alt virkede; kan bedre leve med en telefon der er lidt langsom, end en der slet ikke virker :(

søndag den 20. september 2009

Et grønnere netværk

Da jeg skulle flytte min server idag fra sin midlertidige placering i stuen, besluttede jeg at flytte min strøm måler - kender jo allerede strømforbruget på min server.

Næste projekt jeg så småt er gået i gang med er at optimere lidt på strømforbruget i mit netværk.

Min trådløse router (en D-Link DIR-855) har en del "knapper" der kan skrues på, bla. kan man slukke for frekvensbånd man ikke bruger, skrue ned for sende effekten og endda sætte en tidsplan op for hvornår det trådløse netværk i det hele taget skal være tændt.

Det med tidsplanen har jeg droppet, for jeg bliver bare hidsig, hvis jeg f.eks. en sen aften sidder og skriver på min blog eller spiller online på min PS3 og så netværket lukker ned automatisk f.eks. kl. 23, fordi jeg nu engang har indstillet det sådan.

Til gengæld har jeg slukket for 5 GHz båndet, da jeg (endnu) ikke ejer et eneste apparat med trådløst netværk, der kører 802.11n. Alene dette sparede jeg 1.2 Watt på.

Det næste skridt jeg tog var at slå 802.11n helt fra og  skrue sendestyrken på 2.4 GHz båndet ned fra High til Low - dette sparede jeg yderligere 0.2 Watt på - så i alt 1.4 Watt sparet på noget som jeg alligevel ikke bruger, men som er slået til fra fabrikken.

Jeg har selvfølgelig gået en runde med min bærbare, for at se om dækningen af netværket stadig var som den skulle, efter jeg har skruet ned - indtil videre ser det rigtig godt ud. Nu er min DIR-855 også en af de bedre routere med 3 "rigtige" antenner i MIMO konfiguration, så signalet var kraftigt nok til at jeg kunne tillade mig at skrue ned for det - hvis man har en router hvor antennerne er indbygget  (som f.eks. en af de nyere Linksys WRT modeller), tvivler jeg nok på at det bliver en god løsning.

Jeg har også planer om at droppe min "fastnet" IP telefoni, så kan jeg nemlig slukke for en Linksys SPA2102 router og spare yderligere 5 Watt - alternativt kan jeg jo vælge at sætte et kontakt ur på den, så den er slukket om natten - så slipper jeg også for folk der ringer og vækker mig ;)

mandag den 14. september 2009

Første indtryk af ny HTC Hero firmware

Så kom den nye firmware endelig til HTC Hero og jeg har modtaget den med blandede følelser.

Startede med at tage en fuld backup af telefonen med MyBackup til SD kortet, så jeg kunne få mine kontakter og programmer ind igen, uden at bruge HTC Sync (der jo kun fungerer med Windows).

Først det positive:


1. Telefonen kan nu snakke dansk.

2. Kamera har fået touch fokus + pseudo autofokus (kamera fokuserer automatisk, når man holder kameraet stille).

3. Sense UI er blevet meget hurtigere.

Nu til det negative:


1. Oversættelsen er desværre mangelfuld og med skønhedsfejl, der ikke er til at overse - man kunne leve med stavefejl, men visse ord lyder bare forkert - f.eks. "Løbende" i stedet for "Aktive" (om downloads i notifikationer).

2. Når man trykker Menu knappen på Home skærmen, mangler titler på knapperne til Tilføj program og Alle programmer (der står bare "Problem med at indlæse").

3. "Bruger" feltet i email konto indstillingerne er forsvundet, og i stedet er der to "Email adresse" felter.

4. I den menu i browseren der kommer når man holder fingeren nede, er kun et enkelt menupunkt oversat til dansk (Opdater), resten er stadig på engelsk!  (Back, Forward, New bookmark, Find text, Copy text).

5. En process kaldet "android.process.acore" dør næsten hele tiden og jeg har indtil videre prøvet at Sense UI er crashet to gange (!)

Det gode er indtil videre, at den er nogenlunde stabil hvis man vælger engelsk sprog, i stedet for dansk.

Jeg er sikker på at programmørerne hos HTC har arbejdet intenst på den nye firmware og der er også en masse gode ting i den - det er lykkedes at løse de fleste problemer, der har været rapporteret, men det havde nok været godt at lade den være i beta 14 dage mere, før den blev givet fri til download...

lørdag den 12. september 2009

Så er jeg online igen

Min internet forbindelse har været meget dårlig, grænsende til ikke eksisterende, siden torsdag eftermiddag.

Jeg fik først fejlmeldt den fredag, men fandt efterfølgende ud af, at det var mit DSL modem der var røget - det genstartede simpelthen hele tiden.

Heldigvis blev jeg på et tidspunkt spammet med DSL modems fra TDC (indenfor en måned modtog jeg 3 nye modems!), fordi de ikke kunne få logistik og administration til at gå op i en højere enhed, da jeg fik omlagt fra telefon til bærelinje (har flyttet mit telefon nummer over til IP telefoni hos Tellio - virker i øvrigt glimrende!).

Jeg havde altså et mindre lager på loftet, så jeg snuppede et fra hylden og skiftede det defekte ud - og vupti - online igen.

I øvrigt har TDC det med at sende et nyt modem, når der skal ny firmware i pga. opdateringer på centralen - man kan nemlig ikke opgradere firmware i et DSL modem! Det gamle skal man officielt aflevere i en TDC butik, eller sende tilbage, men i praksis skriver man bare under på et stykke papir og kan vælge at beholde sit modem, ellers smider butikken det ud i deres container (!).

Modem'et er ofte nøjagtig det samme og med samme firmware som det "gamle" man havde, for de har ikke styr på hvilket modem med hvilken firmware hver enkelt abonnent har - derfor kan man ligeså godt beholde det, hvis nu uheldet er ude...

mandag den 31. august 2009

Oh, at være en kaffeslave...

Ja, så blev jeg nødt til at slagte muldvarpen og købe en ny espresso maskine, den gamle kunne bare ikke mere.

Har haft en Krups Orchestro i snart 7 år, og den har tjent mig godt. Desværre er den begyndt at falde lidt af på den - kaffen er ikke rigtig varm mere, ikke stærk nok og så er den begyndt at fylde vand i bakken til de brugte bønner og i øvrigt lække vand ud på bordet -  sidstnævnte  er ikke specielt populært hos fruen i huset!

[caption id="attachment_175" align="aligncenter" width="300" caption="Krups Orchestro F889"]Krups Orchestro F889[/caption]

Desværre er reparation ikke en mulighed, for Krups har valgt en ny servicepartner i Ålborg og da jeg bor på Sjælland, vil det koste ca. 2000 kr inklusiv transport frem og tilbage, samt en uges ophold hos svigerfamilien, mens jeg venter på at få den tilbage.

Jeg har længe gået og ventet på at finde det rette tilbud, gav i sin tid omkring kr. 4000 for min Krups, så det skulle være i det prisleje (gerne billigere). Jeg var også fast besluttet på at det skulle være en fuldautomatisk maskine igen - er bare ikke til kaffegrums over hele køkkenbordet, på gulvet og i vasken.

Mine forældre har købt en Saeco Taleo Touch til kr. 3.999 på Nettorvet og den laver faktisk bedre kaffe, end jeg kan huske min Krups gjorde, selv da den var helt ny.

Nu har Nettorvet så tilbud på en Saeco Taleo Ring - fuldstændig mage til Touch modellen, bare uden touchskærmen og med manuel drypbakke (uden motor) til prisen 2.999.

[caption id="attachment_176" align="aligncenter" width="300" caption="Saeco Talea Ring"]Saeco Talea Ring[/caption]

Til den pris kan jeg også tillade mig at købe en original automatisk mælkeskummer - har aldrig rigtig brugt dampdysen i den gamle, for meget rengøring (er lidt magelig i den retning!).




[caption id="attachment_179" align="aligncenter" width="140" caption="Talea Milk Island"]Talea Milk[/caption]

Nu venter jeg så bare på den dukker op i min lokale brugs - forventer den ankommer om ca. 14 dage - indtil da må jeg klare mig med slave kaffen på arbejdet eller en Nespresso, så er der også noget at glæde sig til...

fredag den 28. august 2009

Nectarine Radio er tilbage!

Hvis man har en nostalgisk forkærlighed for musikstilen fra dengang, der var noget der hed "hjemmecomputere" og har siddet og savlet over de grafisk og teknisk flotte demoer på sin C64 eller Amiga, så har man nok også på et tidspunkt i sit voksne liv, stiftet bekendtskab med en netradio ved navn "Nectarine Radio".

Nectarine Radio er en online jukebox med flere hundreder MP3'er, alt sammen fra demoer, spil og loadere (ja, spillene tog nu engang tid at hente ind dengang og så kunne man sidde og hygge sig med noget musik imens!). Alt fra de gode gamle originale SID og MOD's til ny indspillede remixes, der dog stadig er meget tro mod originalen.

Det skete desværre, for næsten præcist et år siden, at sitet blev hacket via et script der slettede alle MP3'erne og sitet's database. Hvad værre var - der var ikke nogen backup!

Men på en måde er det lykkedes at stykke sitet sammen igen, gennem hjælp fra frivillige - så det er nu genopstået!

Sitet kan findes her: http://www.scenemusic.eu/demovibes/
Direkte links til streams:

http://demovibes.de:8000/necta192.mp3.m3u
http://demovibes.de:8000/necta128.ogg.m3u
http://demovibes.de:8000/necta64.ogg.m3u
http://demovibes.de:8000/necta48.aac.m3u

God fornøjelse med nostalgien!

fredag den 21. august 2009

Paid apps kommer snart til Android i DK

Har snart været rundt i alle afkroge af min HTC Hero, inklusiv de apps man kan hente på Android Market. Og netop sidstnævnte har der været et stort problem med - pt. kan man nemlig kun hente de gratis apps!

Der har tidligere været skrevet på en del andre sites, at problemet med paid apps skulle være på grund af en speciel udviklerudgave af Android OS og jeg var da også nervøs for at jeg havde fået en sådan udgave, men det har ikke noget på sig, siger HTC - der findes ingen udvikler udgave af HTC Hero, den eneste udvikler telefon der findes er en speciel udgave af HTC Dream - eller G1 - som aldrig har været på markedet i DK - den kan kun bestilles specielt hos Google til en pris af $400, efter man har tilmeldt sig som program udgiver (hvilket koster $25).

Jeg har i dag snakket med HTC og fået at vide, at grunden til de manglende "paid apps" er, at Google ikke har fået forhandlet en payment plan igennem med de telefonselskaber der er i norden/europa, så man bla. kan købe programmerne over mobil abonnementet - det kan nemlig ikke lade sig gøre at købe dem med f.eks. et kreditkort.

Men det er lige op over - indenfor 1-2 måneder, muligvis allerede i næste måned, skulle det være på plads.

Noget andet interessant jeg fik at vide var, at der også dukker en ny firmware op meget snart, hvor det bla. bliver muligt at skifte til andre sprog end engelsk! Det var ikke helt klart på nuværende tidspunkt, om dansk bliver et af de sprog der at komme med i første ombæring, men de arbejder på en dansk lokalisering - det er da positivt!

Jeg har haft min HTC Hero, siden den blev frigivet til salg i DK i starten af måneden og jeg må sige at jeg er meget imponeret over hvor mange ting HTC faktisk har fået gjort rigtigt med denne telefon.

Har aldrig rigtig kunnet lide HTC/QTek telefoner før i tiden, nok mest fordi de er baseret på Windows Mobile - kan bare ikke sammen med det OS.

Jeg valgte en Android telefon, fordi jeg synes det er et spændende OS og fordi det rent faktisk er muligt at komme i nærheden af applikations udvikling til telefonen - noget der ikke er muligt til hverken iPhone eller Windows Mobile - udviklingsværktøjerne koster penge og det i sig selv er en kæmpe barriere for folk der ikke lever af at være udvikler - til Android findes der to (muligvis flere) værktøjer - Eclipse udviklingsmiljø, der kan installeres på både Linux og Windows maskiner og SIMPLE, der er en slags "Visual BASIC" - de er begge gratis.

Derudover lader det også til at det med Android bliver muligt at holde sin telefon i live og opdateret, rent teknologisk (til en vis grad begrænset af hardware), så den ikke lever og dør med hvad producenten evt. har valgt den skulle kunne, da den blev lanceret.

fredag den 24. juli 2009

Nu med Twitter updates!

Jeg har fået aktiveret et Twitter Update plugin, så hvis du følger med i min blog kan du få opdatering via Twitter, når der er nyt på min blog.

Du skal bare følge "ZoomTwitt" :)
http://twitter.com/ZoomTwitt

Du kan selvfølgelig også bare følge med via et "gammeldags" RSS feed:
http://blog.ttchome.net/feed/

Google Earth nu brugbar med Intel GMA grafikkort i Ubuntu

I al for lang tid har Google Earth været håbløs at bruge i Ubuntu, hvis man har et Intel GMA grafikkort (integreret grafik med GMA 855, 915, 945 etc.).

Problemet har længe været konflikter mellem brugen af OpenGL til at accellerere brugerfladen (med Compiz) og Google Earths adgangsbehov for samme OpenGL for at rendere 3D grafikken.

Symptomerne var textures der blinkede, hoppede rundt og lignede spændende mønstre i stedet for et stykke af kloden - kort sagt lignede kloden et stort animeret kludetæppe.

Første fix var at slå Compiz fra, ved at bruge programmet Compiz-Switch - det virkede nogenlunde i version 4.x af Google Earth.

Efter version 5.0 blev problemet med "kludetæppet" løst, til gengæld blev det så langsomt at zoome og dreje kloden at det var stort set ubrugeligt (i hvert fald på min bærbare med Core 2 duo 1.2 ULV CPU).

Efter at have rodet med optimering af Intel's X driver (mere om dette senere) uden det store resultat, faldt jeg over et forum indlæg, der gjorde hele forskellen!
Løsningen: Slå Atmosfære / Athmospheric effects fra i Vis/Show menuen, så kører det perfekt!

Mere info: Forlongs blog, Google Earth Help forum

fredag den 3. juli 2009

Harddisk opgraderet i server!

Så har jeg fået opgraderet harddisken - det gik faktisk meget smertefrit og jeg benyttede følgende fremgangsmåde:

  1. Ny 500 GB harddisk tilsluttet server via USB box

  2. Udførte "fdisk -l" for at se hvilket device den nye disk havde fået

  3. Udførte "dd if=/dev/sda of=/dev/sdc" - dette tog små 5 timer for 80 GB og resulterede i komplet kopi af harddisk med samme partitioner (og ditto størrelser) som den gamle.

  4. Flyttede USB box over på min bærbare og oprettede en ny ext3 partition på resten af disken (ca 360 GB)

  5. Monterede den nye 500 GB disk i serveren (som selvfølgelig bootede uden problemer) og benyttede Webmin til at mounte den på /data og oprette den i /etc/fstab - dette kunne jeg såmænd godt have gjort manuelt, men ville gerne have den oprettet med UUID, som de partitioner der var i forvejen - lidt doven, så jeg gad ikke finde ud af UUID for den nye partition (!) og den er for lang at skrive.


Er nu igang med at flytte mit medie bibliotek over fra /home til /data og det kommer nok også til at tage en del timer. Men både min TwonkyServer (DLNA UPnP) og mit kPlaylist site er opdateret til den nye placering og fungerer. Så skal der bare reindekseres, når alle filerne er flyttet til den nye placering.

Der er rigelig med plads i lang tid fremover, så jeg gider ikke gøre noget ud af resizing af den oprindelige rod partition - det må komme når der er behov for pladsen.

onsdag den 1. juli 2009

Ny harddisk til EEE Box server bestilt

De 80 GB min EEE Box var født med rækker ikke til meget, når man både skal have hele sin musiksamling, alle digital billeder og en LAMP server kørende.

Jeg har kæmpet en indre kamp med mig selv, om jeg skulle opgradere den interne harddisk (og dermed bevare det lave strømforbrug) eller købe en ekstern boks og smide en 3.5" disk i.

Sidstnævnte er der bedre økonomi i, da man kan få ca. dobbelt så meget plads for samme pris.

Jeg kiggede først på en ICY Box fra RaidSonic: http://www.raidsonic.de/en/pages/products/external_cases.php?we_objectID=5236).

I den ville jeg så sætte en Samsung Spinpoint EcoGreen eller en WD Green (begge på 1 TB) og så have plads til senere udvidelse med en mere.

Men det endte (selvfølgelig) til sidst med at min grønne samvittighed vandt - jeg har valgt en Western Digital Scorpio Blue WD5000BEVT 2.5" disk på 500 GB til intern montering.

Argumentet er selvfølgelig at den bruger under halvdelen i strøm, set i forhold til 3.5" diskene.
Scorpio Blue 2.5" bruger 2.5 watt under belastning, hvor de to 3.5" diske bruger hhv. 5.7 og 6.8 watt (i øvrigt ikke meget for en 3.5" disk!)

Andre gode argumenter er, at den også er både støjsvag og specielt udviklet til at afgive meget lidt varme - ikke dårlige egenskaber til en hjemmeserver, der som regel har nogle dårlige arbejdsbetingelser, set i forhold til en server i et afkølet serverrum.

Harddisken er bestilt og skulle gerne dukke op i min Døgnboks postkasse i morgen.

Jeg har endnu ikke en fast strategi for, hvordan jeg får flyttet over, men jeg har for en sikkerheds skyld bestilt en 2.5" USB boks og vil forsøge med at klone indholdet over via "dd" (selvfølgelig bootet op fra en Ubuntu LiveCD).

Ellers har haft gode erfaringer med Partimage fra SystemRescueCD.

søndag den 7. juni 2009

Energibevidst eller storforbruger?

Jeg betragter mig selv som meget energibevidst - forstået på den måde at de valg jeg tager i forbindelse med mit energiforbrug - både i min bolig og transport - er velovervejede og bevidste og altså ikke et produkt af uoplyst uvidenhed og/eller et ukritisk (over)forbrug.

Alligevel har jeg en følelse af, at jeg får påduttet en dårlig samvittighed af diverse fortalere for et nedsat strømforbrug - herunder Elsparefonden, samt i en vis grad DONG (som dog alligevel, på trods af en stadig grønnere profil, formodes at tjene de fleste af deres penge på netop strømforbruget!).

Hvad er det så jeg farer i blækhuset for?

Et eksempel er Elsparefonden - de har en fin og flot hjemmeside, hvor man som almindelig borger kan blive oplyst om gode råd til at spare på strømmen, samt få et indblik i hvad det er man egentlig bruger sin strøm på.

Problemet er bare, at der bliver generaliseret for meget - både i forbindelse med de "gode" råd, men også i f.eks. MinBolig, hvor man kan beskrive sit hjem. Man kan ikke finde en hat der passer og i stedet ender man med noget der ikke passer ind i et moderne hjem, med de multimedie indretninger, som mange efterhånden har anskaffet.

Et godt eksempel er den efterhånden allestedsnærværende elspareskinne. Den fungerer bare ikke, punktum. Kontroversiel udtalelse? Måske! Men fakta er, at man ikke kan sætte en harddisk optager eller video til, for den skal være klar til at optage. Man kan ikke sætte sin settop boks til (f.eks. YouSee Selector HD), for den skal opdatere sig selv og være klar til at optage. Man kan ikke sætte sin Playstation 3 til, for hvis man bruger den til at afspille musik fra husets centrale medieserver, vil man som energibevidst bruger slukke fjernsynet, når man har valgt musikken - men så slukker PS3'en (og musikken)! Med fare for fejl på harddisken. Så hvad er det egentlig der skal slukkes, når TV'et er slukket? Ah - en DVD afspiller! Forkert, for den har jeg sparet væk (og dermed standby strømmen), ved at bruge min harddisk optager...

Nu vi snakker om medieserveren - så er her endnu en ting, som ikke bliver taget højde for i målet med at spare strøm - den kan ikke slukkes, for så kan familie og venner ikke se de billeder jeg har lagt ind på den hjemmeside jeg har på den. Det samme kan min trådløse router heller ikke, for jeg har IP telefoni - hvis jeg slukker den, kan jeg ikke bruge telefonen! Mit ADSL modem kan heller ikke, for så er der intet der virker.

Problemet er, at man ikke kan vælge hvilke apparater der skal indgå i beregningen og hvilke der ikke skal, man ender derfor med et kronisk højt strømforbrug (ifølge beregningen) og et "godt råd" om at man skal slukke nogle apparater, som man ikke kan slukke for.

Jeg finder aldrig ud af, om jeg har optimeret nok på mit strømforbrug, fordi de apparater der ikke kan slukkes overskygger statistikken og hvad jeg ellers forsøger mig med. Der er ikke en eneste pære i mit hus der ikke er en sparepære. Jeg slukker alt det lys der ikke er nødvendigt. Jeg kunne/ville ikke skifte mine cirkulationspumper ud til A-pumper, fordi mit hus er "nyt" (3 år). Jeg tørrer mit tøj i tørretumbler, hvis det regner udenfor og jeg hænger ikke mit tøj til tørre indendørs, for så opstår der fugt! Men ellers hænger det til tørre ude.

Noget andet der stikker til min dårlige samvittighed (ifølge DONG's spare termometer) er, at jeg vælger at køre på arbejde i bil. Jeg kan ikke tage cyklen, for der er 50+ km. Jeg kan ikke tage toget (omend jeg gerne ville), for det ville tage mig 2½ time pga. elendig infrastruktur - samme tur tager 40 minutter i bil. Med en familiemæssig logistik der skal hænge sammen, samt at jeg gerne vil spare på min dyrebare fritid, så er det ikke muligt. Fik jeg nævnt at jeg kører ultra økonomisk i min Touran, og opnår 17-18 km/l i gennemsnit? Bliver der taget højde for det? næh...

Klub 1000 er desværre ren ønsketænkning og fiktion - man kan som almindelig forbruger ikke gøre så meget mere - den sidste strømbesparelse må komme fra producenterne gennem teknologisk videreudvikling og dermed gennem naturlig udskiftning af de apparater man har...

onsdag den 27. maj 2009

Migrering af VirtualBox maskine til XenServer

Tester i øjeblikket den "nye" tech preview af XenConvert 2.0 - som jeg har for vane, tager jeg ikke den direkte vej, men hopper direkte ud i at migrere en VirtualBox VM der kører XP til en XVA. Indtil videre går det fint og jeg forventer ikke de store knuder; det er mest at betragte som en prøveballon.

Næste forsøg bliver at migrere en Windows 2000 server (også VirtualBox VM) - den forventer jeg stritter lidt mere imod - specielt fordi der som bekendt ikke er VSS i pre-XP OS - det må komme an på en prøve!

onsdag den 20. maj 2009

Akismet - et våben mod sploggere og spam?

Så! Nu kan i godt give op - Casino 125938948, Cialis, Viagra, Mariah Carey nude - BAAH!

I den sidste tid er min blog blevet oversvømmet med ovenstående spam og splog attacks - i starten var det en eller to om ugen, som jeg manuelt skulle klikke spam til, men det har bare taget overhånd nu - på bare få dage kunne der akkumulere sig 20-30 irrelevante og højest uinteressante kommentarer til mine blog indlæg - på engelsk!

Dem der følger med på min blog ved udemærket at den er på dansk, så det er ret så afslørende med kommentarer som "I like your site! qauziuoiuwr"...

Men nu har jeg fået en WP API key og aktiveret mit Akismet plugin, så det skulle forhåbentlig gøre det af med de forpestede snyltere - sådan!

Hvis du selv hoster din blog, skal du have fat i en API key, for at bruge Akismet plugin - det kan du gøre på følgende måder:


  1. Få en gratis API key - opret en bruger på WordPress.com (behøver ikke at oprette en blog):
    http://en.wordpress.com/api-keys

  2. Få en Commercial API key (hvis du er pro-blogger eller virksomhed) på Akismet's hjemmeside:
    http://akismet.com/commercial


Hvis du har din blog på WordPress.com, skal du så vidt jeg ved kun slå dit plugin til, da du allerede har en API key registreret via denne.

Mere info: http://akismet.com


søndag den 17. maj 2009

EMU 1616 PCMCIA lydkort i Ubuntu 9.04

Hurra! Endelig! Har for gud ved hvilken gang igen taget mit gamle problem op, med at få mit EMU (Creative) 1616 pcmcia lydkort og tilhørende breakout boks til at fungere under Ubuntu - og nu virker det!

Jeg har tidligere forgæves forsøgt siden 8.04 at få det til at virke; har rodet med utallige parametre, firmware og endda selv compilet flere udgaver af ALSA driver releases - lige meget hjalp det - det bedste jeg fik ud af det, var på et tidspunkt at det så ud til at kortet blev genkendt, firmware loadet men ligemeget hjalp det - ingen lyd ud af kortet.

Men det virker altså nu, med Jaunty (og muligvis seneste opdateringer) - det ser endda ud til at man nu også kan sætte ind- og udgange op på breakout boksen, så nu kan det også bruges til noget (udover at spille musik) - dog er det ikke specielt brugervenligt; enhver der har prøvet at arbejde med EMU's PatchMix under Windows ved hvor besværligt og frustrerende det er - opsætning under ALSA ser om muligt endnu mere ulogisk ud.

Derudover er der et mindre problem med dropouts i lyden ind i mellem, men indtil videre tilskriver jeg det til en for lav indstilling af latency/buffer størrelse i driveren, det bør være relativt nemt at rette på; til det jeg skal bruge det til er latency ikke særlig kritisk og kunne forestille mig at driveren til EMU10K chipset (som mit kort er baseret på) er sat på en standard værdi som måske passer fint til PCI kortene, men ikke til PCMCIA kort til bærbare.

Nu er der måske nok nogle der vil spørge hvad jeg bruger sådan et semiprof lydkort til - jeg overspiller simpelthen grammofon plader og kasettebånd til CD og DVD-Audio. Har et lille firma (SOUNDCLEAN) der gerne vil tilbyde at gøre den slags for folk på en ordentlig og anstændig måde (lydmæssigt), i stedet for at de selv skal fedte rundt med USB pladespillere (der såmænd nok kan yde en rejsegrammofon retfærdighed) og alligevel ende med et halvdårligt resultat.

Jeg er kommet lidt dårligt fra start, da den bærbare jeg oprindeligt ville udføre mit arbejde på ikke vil samarbejde med lydkortet pga. et indbygget TV kort (baah) og M$ Vista (shhh!). Efterfølgende ville jeg give Vista sparket, men har ikke kunnet få mit kort til at fungere under Ubuntu - indtil nu - så det ser lidt lysere ud.

Mit første forsøg med at overspille nogle egne optagelse fra kasettebånd endte med at jeg måtte låne en stationær PC med XP, smide et PCMCIA-til-PCI kort i og køre opgaven på denne. Det virkede fint, men det var ikke lige det bedste udstyr at køre på - den var forfærdelig langsom og hele opsætningen med kabler, båndoptager, skærm, tastatur m.m. fyldte halvdelen af spisebordet (!). Når man ikke ligefrem har et tomt kontor stående til lejligheden, skal udstyret jo være nemt at sætte op når man har et job og pille ned igen efterfølgende - og helst mobilt, hvis det skal foregå ude.

Nå - nok om det. Jeg vil teste lidt i den kommende tid (når der er tid) om det rent faktisk også virker efter hensigten.

torsdag den 23. april 2009

Spændende dage på HP Tech@Work 2009

Sidder netop nu i Berlin Tegel lufthavn og venter på et fly hjem, efter at have tilbragt 3 dage på HP's Technology@Work konference.

Der var en masse nye ting og "behind the scenes" indlæg omkring forskellige nye teknologier og ikke mindst nye tilgange til tingene.

En af de ting som jeg selv fornemmer er kommet ud af den recession vi er inde i (uden at det er nævnt direkte), er at man er begyndt at anerkende at der stadig findes en del firmaer, som har ældre systemer de ikke kan slippe af med, enten på grund af økonomi (mere end nogensinde), mangel på interne ressourcer til at køre de fornødne projekter (evt. også affødt af økonomi) eller afhænighed af ældre software som ikke kan opgraderes, selvom man er villig til det.

Denne anerkendelse betyder, at man er begyndt at sende udstyr og software på markedet, som gør det lettere at bygge bro mellem de gamle "legacy" systemer og de nye teknologier og på den måde genbruge disse i en ny sammenhæng eller hjælpe folk med at klemme den sidste værdi ud af de investeringer man i sin tid gjorde.

Et eksempel på et af disse produkter er HP's StorageWorks Virtual Tape Library modeller. Da de først kom på markedet forstod jeg ikke helt hvad tanken bag dem var - hvorfor ikke bare lave backup-to-disk mapper med sin backup software og håndtere det derfra - hvorfor dette ekstra lag af virtuelle bånd, det var da en mystisk måde at gøre tingene på?

Men hvad der ikke førhen er blevet slået på tromme for er, at man rent faktisk kan emulere et ægte Tape Library 100% - helt ned til en bestemt model, drevtype, antal drev, slots osv.

Det vil sige at hvis du, f.eks. er nødsaget til at benyttet en bestemt version af noget backup software fordi den nye ikke understøtter online backup af noget software - som du igen ikke kan opgradere - så har man indtil videre været fastlåst i at benytte gammelt hardware til gammelt software - altså fordi backup softwaren er gammel understøtter den ikke de nye generationer af båndformater og nye library transports. Hvis det gamle library så går i stykker, kunne du så førhen ikke længere tage backup!

Men med et Virtual Tape Library kan du emulere noget gammelt hardware virtuelt og det kan endda migrere backuppen ud på bånd automatisk - på et helt nyt library med nyeste generation båndteknologi!

Man har derved skabt en bro mellem det gamle software og den nye teknologi. Selvfølgelig er det kun et spørgsmål om tid, før man er nødsaget til at opgradere, men man er ikke helt hægtet af...

Der var også et kig på de nye CPU generationer fra Intel og AMD - sidstnævnte er i øvrigt på vej med en helt ny G34 platform der betyder nye CPU'er i 45 nm teknologi med - hold fast - 12 kerner! man kan altså have 48 kerner i en fire-vejs server - jeg tør ikke tænke på hvad det kan gøre for fremtiden indenfor virtualisering - der vil komme en kompakthed i serverrummene uden lige - to firevejs bokse med 12 kerne cpuer, så er man oppe at køre (men de er nok ikke helt gratis til at begynde med).

Nu vi snakker om virtualisering, så er det nok et af de største buzz words i nyere tid og det bliver nok ved lang tid endnu - efter at dømme udfra den taletid emnet blev tildelt på konferencen, så er det nøglen til at reducere IT udgifter - det var faktisk det økonomiske perspektiv, mere end det "grønne" IT perspektiv der blev argumenteret for - tror den amerikanske post-Obama retorik har slået lidt igennem nu ;)

Men virtualisering er også en god ting, hvis man indfører det rigtigt og ikke bare kaster et par servere efter det, uden at tænke på hele infrastrukturen - man skal have netværk, storage og sikkerhed på plads, for det er noget der bliver stillet større krav til når man virtualiserer - specielt sikkerheden, fordi alle servere er samlet et sted - hvis man kompromiterer den hypervisor det kører på, så har man pludselig adgang til mange data på en gang og man kan lukke et  helt serverrum ned på en gang, fremfor den ene server man har opnået adgang til.

Der er meget mere nyt, men er snart på vej ud af gaten - glæder mig allerede til næste år...

fredag den 17. april 2009

Go Green IT!

Fik lige sat en strømmåler på min EEE Box server og jeg blev meget positivt overrasket - den bruger kun 12 Watt!

Set i forhold til min gamle server der brugte 50-70 Watt er der sparet pænt men det der er endnu mere overraskende er,  at den faktisk bruger 3 Watt mindre end min gamle Freecom FSG-3!

Hvis i ikke kender denne, så er det en lille NAS boks med Intel XScale 266 Mhz CPU, 3.5" harddisk og indbygget switch - XScale er en PDA CPU med meget lidt power, hvor EEE Box'en har en 1.6 GHz CPU med Core arkitektur.

Det er hermed bevist at de traditionelle NAS bokse er pænt udkonkurreret, både på pris, features og fleksibilitet - til gengæld skal der investeres tid i at tilegne sig ekspertise i Linux - det er altså ikke plug & play løsningen til den almindelige bruger, men derimod nok lidt af en Übergeek løsning ;)

tirsdag den 14. april 2009

Hvorfor klikker min harddisk...

Jeg havde lagt mærke til at harddisken i min EEE Box klikkede flere gange i minuttet. Troede i første omgang at det bare var almindelig disk access, men det lader til at være et kendt og frygtet fænomen i Ubuntu (og for den sags skyld andre Linux distroer) - det er simpelthen unload/load mekanismen (til parkering af læse/skrivehovedet) i harddisken der aktiveres!

Dette sker normalt for at beskytte harddisken i f.eks. bærbare mod at crashe, når man flytter rundt med dem mens de er tændt (ja, det er der nogen der gør!).

Problemet er bare at harddisk producenterne har sat tærskelværdien meget lavt, så hovedet parkeres sådan ca. hver gang der ikke har været aktivitet på disken i 5-6 sekunder. Dette koblet med at der i linux skrives et "last access time" tidsstempel på alle filer, hver gang de tilgås (også ved læsning OG også selvom filen ligger i disk cache!) gør at hovedet umiddelbart efter parkering bliver hevet ud af parkerings positionen.

I mit tilfælde har min EEE Box med Ubuntu 8.10 server været i brug i 26 dage og der har været 5 unload/load cykluser pr. minut = 7200 pr. døgn! I alt har den haft over 142.000 cykluser.

Producenter opgiver typisk MTBF for unload/load cykluser til 600.000 - er der nogen der kan se problemet? Jeg skulle få mine første fejl om ca. 3-4 måneder!

Problemet er dog heldigvis ikke svært at løse - først skal du installere smartmontools:
sudo apt-get install smartmontools

Dernæst checker vi lige om du har problemet - følgende terminal kommandoer opsummerer for hvert minut der er gået hvor mange cykluser der har været:
gcc() { smartctl -a /dev/sda | grep 'Load_Cycle_Count' | awk '{print $10}'; }; n=$(gcc); while :; do nn=$(gcc); echo "$(date) $((nn-n))"; n=$nn; sleep 60; done

I mit tilfælde havde jeg altså 5 pr. minut!

Hvis du vil se hvor mange cykluser dit drev har haft i alt skal du udføre følgende:
sudo smartctl -a /dev/sda | grep 'Load_Cycle_Count'

Her havde jeg altså 142.106 cykluser :(

Det er også meget rart at vide hvor mange timer drevet har kørt:
sudo smartctl -a /dev/sda | grep 'Power_On_Hours'

I mit tilfælde 636 (= ca. 26 dage, i skrivende stund).

Næste logiske spørgsmål er så: Hvad gør man ved det?

Hvis du har Ubuntu 9.10 eller derunder, skal du tilføje følgende tekst i slutning af /etc/hdparm.conf:
/dev/sda {
apm = 254
spindown_time = 0
}

Hvis du har Ubuntu 10.04, skal du tilføje følgende tekst i slutning af /etc/hdparm.conf:
/dev/sda {
apm = 254
apm_battery = 254
}

Dette sætter powersave til næstmindste niveau og forhindrer at drevet går i standby/sleep (spindown).

Filen hdparm.conf læses af systemet under boot og sætter parametre for de drev man har valgt at definere i filen.

For at aktivere funktionen uden at genstarte systemet skal du udføre følgende kommando i et terminal vindue:
sudo hdparm -B 254 /dev/sda

Der er en del sites på nettet der foreslår at sætte parameter værdien til 255 (=APM OFF), men det virker desværre ikke for alle producenters drev, hvilket værdien 254 skulle gøre - det har i hvert fald løst problemet på min bærbare med Intrepid Desktop og min EEE Box med ditto Server version.

Ikke mere klikkeri! (og forhåbentlig et længere liv til mine harddiske)...

Research kilder: Slashdot.org, Ubuntu Launchpad

søndag den 12. april 2009

Postfix & Dovecot virker på den nye server!

Så fik jeg endelig fundet tid til også at få mailserver (postfix) konfigureret på den nye server og den tager nu imod post fra alle mine domæner. Samtidigt fik jeg også flyttet mine gamle mails over fra den gamle server - fremgangsmåden er enddog meget enkel:

  1. Sæt IMAP konto op for både gammel og ny server i Evolution

  2. Forbind til begge konti

  3. Marker alle mails i Indbakke på den gamle server

  4. Træk dem over i Indbakke på den nye


Derudover fik jeg løst et gammelt problem jeg havde med Dovecot, så nu kører den også på den nye server (brugte courier-imap på den gamle, efter en forgæves kamp med dovecot). Det lader til at servicen ikke vil starte, hvis man vælger POP3/POP3S protokollerne til - hvorfor den ikke vil det er jeg også ligeglad med, da jeg kun skal bruge IMAP4S.

Derudover skulle jeg manuelt fortælle den hvor min mailboks var og så lige sætte IP adressen på serveren op i Interfaces, og sætte den til "IP address" i stedet for "Default" - ved ikke hvad "Default" er, men jeg gætter på 127.0.0.1 (localhost) og det fungerer jo ikke (åbenbart)!

Nu mangler jeg så kun at få min musik flyttet over til medieserveren; her er jeg så stødt ind i et mindre pladsproblem - de 80 GB rækker simpelthen ikke (!). Men det må vente!

Det er en historisk dag, for jeg slukker nu for min gamle skrammelkasse af en VIA C3 maskine, så kan musikken vente til jeg får løst plads problemet...

tirsdag den 24. marts 2009

Ny Ubuntu 8.10 server i luften på ASUS EEE BOX

Nu har jeg endelig fået en ny server i luften - kører nu en Ubuntu 8.10 server på en ASUS EEE Box B202 med 1 GB RAM og 80 GB harddisk.

I modsætning til hvad jeg tidligere skrev, har jeg droppet idéen med at køre en WUBI installation og sparkede XP helt ud - idéen var god, men det endte alligevel med at blive noget rod.

Der har dog været nogle uventede udfordringer undervejs - ikke mindst noget med driver understøttelse af netkortet (!) - så jeg måtte selv kompilere en der virkede - det samme måtte jeg gøre med Apache2 webserveren, da den ikke understøttede Virtualmin (webbaseret fjernadministration) i den version der var tilgængelig i repository for Ubuntu 8.10 - det der manglede specifikt var en anden konfiguration af mod_suexec, end den der er standard i versionen der kan installeres fra repository.

Men den er fuldt funktionsdygtig nu; jeg har fået flyttet alle mine sites og databaser over på den - her var udfordringerne kun noget med adgangsrettigheder på filer - en bruger skulle oprettes i MySQL til min medieserver + nogle rettigheder skulle tildeles.

Databaserne blev kopieret på følgende måde:

  1. Stop MySQL på den gamle server

  2. Pak de enkelte databaser med tar:
    "tar -cvf databasedir.tar /var/lib/mysql/databasedir" - udskift "databasedir" med navnet på din database.

  3. Stop MySQL på den nye server:
    "/etc/init.d/mysqld stop"

  4. Kopier TAR filerne over på den nye server

  5. Pak dem ud i mappen "/var/lib/mysql":
    "tar -xvf databasedir.tar /var/lib/mysql"

  6. Start MySQL på den nye server:
    "/etc/init.d/mysqld start"


Man skal ikke pakke hele /var/lib/mysql ned i en fil og så pakke det hele ud til samme sted på den nye server - så overskriver man filerne i roden af mysql mappen - det kan næppe være en god idé. Jeg pakkede faktisk hele mysql mappen ned i en fil, men benyttede så MC (Midnight Commander) på den nye server til at kopiere mine egne databasemapper ud og lod de oprindelige filer i roden være.

Sites blev kopieret direkte over til samme placering på den nye server (husk at sætte rettigheder og ejerskab på mapper/filer: chmod 755 + chown www-data:www-data) og Virtual hosts includes i apache2.conf fra den gamle server blev kopieret ind i samme fil på den nye server. Kopierede derefter httpd.conf over og genstartede apache - voila - serveren kører!
NB. Man skal sørge for så vidt muligt at køre samme version af Apache, MySQL og PHP på den nye server, ellers kan det godt være det ikke går helt så glat, hvis man vælger bare at kopiere database og config filer over, som jeg har gjort - måske er jeg bare doven, men hvorfor gøre det besværligt for sig selv?.

NB. Det kan stærkt anbefales at installere Webmin på sin server, det gør det langt mere overskueligt om tingene kører som de skal og også nemmere at administrere - til langt de fleste opgaver med MySQL behøver man f.eks. ikke at have PHPMyAdmin installeret (men det er nu godt have til de mere hardcore tabel manipulationer).

tirsdag den 20. januar 2009

Et skridt nærmere: Ubuntu server på Asus EEE Box

Jeg er nu endelig gået i gang med at få en Ubuntu server op at køre på min EEE Box. Jeg har valgt en lidt utraditionel tilgang, nemlig at lade den XP Home der var præinstalleret blive og installere en Ubuntu 8.10 Desktop version via Wubi og tilpasse den med de server pakker jeg skal bruge (ja, nu tænker hardcore Linux fans at "nu rabler det").

Grunden er den, at jeg for det første ville se hvordan Ubuntu performer på maskinen, for det andet gerne ville have et grafisk interface (at installere GDM på en 8.04 LTS Server kan IKKE anbefales!) og for det tredie gerne ville have en nogenlunde hardware uafhængig installation, der gør det nemmere at flytte installationen over på anden hardware.

Den største udfordring når man flytter en Linux installation er efter min erfaring drivere til harddisk controlleren, og den skal man ikke bekymre sig om hvis man benytter Wubi - her er alt indkapslet i en harddisk fil. Selvfølgelig giver man lidt afkald på rå disk performance, men man skal også lige se på, hvad serveren rent faktisk skal bruges til og med de funktioner jeg skal bruge og det antal daglige hits jeg har på mine sites, er det ikke strengt nødvendigt at have toptunet disk overførsel...

Indtil videre har jeg fået MySQL5, Apache2, PHP5, Postfix, ProFTPD, SSH, PHPMyAdmin og Webmin installeret med tilhørende plugins - det ser ud til at spille fint, og ser også ud til at der er sket et gevaldigt løft i performance af webserveren og PHP; Webmin kører nu som i olie, hvor det før var noget stakkato agtigt og man skulle vente i evigheder, når man zappede rundt i modulerne.

Næste skridt er at få flyttet mine SQL databaser, postfix opsætning og mailbokse, samt mine blogs og andre sites. Efter lidt research, ser det ikke ud til at blive det store problem - dog tror jeg lige jeg opgraderer mine blogs til Wordpress 2.7 først, før jeg flytter dem.

Der skal nok komme mere, når den nye server er i luften og klar til at blive testet...

mandag den 19. januar 2009

Trådløst netkort (Atheros AR242x) på Acer Aspire ONE i Ubuntu 8.10

Det trådløse netkort i en Acer Aspire ONE virker desværre ikke, sammen med en standard Ubuntu 8.10 installation - heller ikke efter alle opdateringer er installeret, der skal lidt arbejde til; opdaterede drivere skal hentes og de skal kompileres!

Heldigvis er det ikke så svært - her er en guide til hvordan det kan gøres:

  1. Åben en terminal vindue

  2. Skriv “sudo su” og tast dit root password ind (eller dit eget, hvis du er root!)

  3. Først checkes, at du rent faktisk har et Atheros AR242x netkort:
    Skriv "lspci | grep Atheros"

  4. Skriv "cd Skrivebord" - dette sikrer at vi kan finde de filer vi henter og udpakker

  5. Åben en browser og gå ind på følgende adresse: http://wireless.kernel.org/download/compat-wireless-2.6/compat-wireless-2.6.tar.bz2 - gem filen på skrivebordet (normalt standard placering)

  6. Udpak filerne, ved i terminal vinduet at skrive "tar xvf compat*.tar.bz2"

  7. Gå ned i den udpakkede mappe: Skriv "cd compat*"

  8. For at installere drivere, skal de kompileres først - derfor er det nødvendigt at installere build-essentials pakken - skriv "apt-get update && apt-get install build-essential"

  9. Nu skal driveren kompileres og installeres - skriv følgende kommandoer:
    make
    make install
    make unload
    make load

  10. Genstart din Ubuntu PC


Efter genstart klik på netværksikonet i systemlinjen - den skulle gerne have fundet dit trådløst netværk, som du nu kan konfigurere - hvis ikke, skal du vælge "Connect to Hidden Wireless Network".

Løsningen er fundet på madberry.org (http://madberry.org/2008/11/how-to-get-atheros-ar242x-to-work-on-810-intrepid-ibex/) og herefter oversat til dansk.

onsdag den 14. januar 2009

Parring af Bluetooth enheder med fast passkey i Ubuntu

Når man vil tilslutte en Bluetooth enhed til sin Ubuntu maskine, plejer det at foregå ved at tænde for enheden, klikke på Bluetooth ikonet i systemlinjen og vælge "Setup new device". Problemet er bare, at i den guide der starter, insisteres der på at PC'en vælger en tilfældig passkey; desværre er det ikke altid praktisk, hvis man f.eks. vil tilføje en Bluetooth GPS eller et håndfri sæt - de har som regel en fast passkey som f.eks. 1234, 0000, 1111 eller i mit tilfælde med en Holux GR-230 GPS mus - 6268.

Så hvordan gør man så?

Her er en lille guide:

  1. Åben et terminal vindue

  2. Skriv "sudo su" og tast dit root password ind (eller dit eget, hvis du er root!)

  3. Skriv "hciconfig hci0 auth" - denne kommando vælger din Bluetooth adapter

  4. Skriv "hcitool scan" - finder Bluetooth enheder der kan tilføjes
    Output eksempel: 00:08:1B:06:81:4F    HOLUX GR-230

  5. Skriv "hcitool cc 00:08:1B:06:81:4F" (udskift adressen med din egen!)

  6. Bluetooth ikonet blinker og en besked vises - tryk på "Enter PIN code"

  7. I vinduet "Authentication request" skrives koden til din enhed - hak evt. af i "Show input" hvis du vil se den kode du indtaster.

  8. Tryk OK.


Nu er din enhed parret med din Ubuntu PC!

tirsdag den 13. januar 2009

Huawei E180 / E220 modem på Ubuntu 8.10

Fik lige idéen at prøve et 3G USB modem på min Ubuntu bærbare - havde et Huawei E180 liggende (USB stick 3G modem) med tilhørende 3G abonnement (hos 3).

Det var der sandelig ingen ben i:

  1. Indsæt USB modemet

  2. I guiden: Indtast pinkode

  3. I guiden: Vælg Sweden (i stedet for Denmark)

  4. I guiden: Vælg "3 (Abonnemang)"

  5. Højreklik på netværksikon i systemlinje og vælg "Edit connections"

  6. Vælg "Mobile Broadband" tabben

  7. Vælg "3 (Abonnemang)" og tryk Redigér

  8. Under "APN" ændres fra "bredband.tre.se" til "bredband.tre.dk"

  9. Evt. kan du ændre navnet på netværksforbindelsen øverst

  10. Tryk OK og luk vinduet "Network Connections"

  11. Tag USB modemet ud og indsæt det igen

  12. Klik på netværksikonet i systemlinjen - vælg den nye forbindelse og den skulle gerne forbinde til internettet via dit 3 modem!


Modemet var aktivt og på internettet på under 2 minutter!

tirsdag den 6. januar 2009

Første post via ShoZu (fra mobil)


Posted by ShoZu


Fik lige sat min ShoZu konto op til at poste på min egen blog - meget rart at de nu understøtter blogs der ligger på ens egen server, og ikke kun dem på WordPress's server.


Desværre ser det endnu ikke ud til, at man kan skrive tekst ind, så man skal alligevel ind senere og rette i indlægget (som jeg har gjort her)...