søndag den 17. maj 2009

EMU 1616 PCMCIA lydkort i Ubuntu 9.04

Hurra! Endelig! Har for gud ved hvilken gang igen taget mit gamle problem op, med at få mit EMU (Creative) 1616 pcmcia lydkort og tilhørende breakout boks til at fungere under Ubuntu - og nu virker det!

Jeg har tidligere forgæves forsøgt siden 8.04 at få det til at virke; har rodet med utallige parametre, firmware og endda selv compilet flere udgaver af ALSA driver releases - lige meget hjalp det - det bedste jeg fik ud af det, var på et tidspunkt at det så ud til at kortet blev genkendt, firmware loadet men ligemeget hjalp det - ingen lyd ud af kortet.

Men det virker altså nu, med Jaunty (og muligvis seneste opdateringer) - det ser endda ud til at man nu også kan sætte ind- og udgange op på breakout boksen, så nu kan det også bruges til noget (udover at spille musik) - dog er det ikke specielt brugervenligt; enhver der har prøvet at arbejde med EMU's PatchMix under Windows ved hvor besværligt og frustrerende det er - opsætning under ALSA ser om muligt endnu mere ulogisk ud.

Derudover er der et mindre problem med dropouts i lyden ind i mellem, men indtil videre tilskriver jeg det til en for lav indstilling af latency/buffer størrelse i driveren, det bør være relativt nemt at rette på; til det jeg skal bruge det til er latency ikke særlig kritisk og kunne forestille mig at driveren til EMU10K chipset (som mit kort er baseret på) er sat på en standard værdi som måske passer fint til PCI kortene, men ikke til PCMCIA kort til bærbare.

Nu er der måske nok nogle der vil spørge hvad jeg bruger sådan et semiprof lydkort til - jeg overspiller simpelthen grammofon plader og kasettebånd til CD og DVD-Audio. Har et lille firma (SOUNDCLEAN) der gerne vil tilbyde at gøre den slags for folk på en ordentlig og anstændig måde (lydmæssigt), i stedet for at de selv skal fedte rundt med USB pladespillere (der såmænd nok kan yde en rejsegrammofon retfærdighed) og alligevel ende med et halvdårligt resultat.

Jeg er kommet lidt dårligt fra start, da den bærbare jeg oprindeligt ville udføre mit arbejde på ikke vil samarbejde med lydkortet pga. et indbygget TV kort (baah) og M$ Vista (shhh!). Efterfølgende ville jeg give Vista sparket, men har ikke kunnet få mit kort til at fungere under Ubuntu - indtil nu - så det ser lidt lysere ud.

Mit første forsøg med at overspille nogle egne optagelse fra kasettebånd endte med at jeg måtte låne en stationær PC med XP, smide et PCMCIA-til-PCI kort i og køre opgaven på denne. Det virkede fint, men det var ikke lige det bedste udstyr at køre på - den var forfærdelig langsom og hele opsætningen med kabler, båndoptager, skærm, tastatur m.m. fyldte halvdelen af spisebordet (!). Når man ikke ligefrem har et tomt kontor stående til lejligheden, skal udstyret jo være nemt at sætte op når man har et job og pille ned igen efterfølgende - og helst mobilt, hvis det skal foregå ude.

Nå - nok om det. Jeg vil teste lidt i den kommende tid (når der er tid) om det rent faktisk også virker efter hensigten.

2 kommentarer:

 1. Hej, jeg er mægtig nysgerrig efter hvordan du har fået dit emu pcmcia lydkort til at køre med ubuntu eftersom jeg prøver det samme. Hvis du har tid, så smid en mail. Thx!

  SvarSlet
 2. Hej Henrik,

  Dejligt at se der kan komme andet end spam-kommentarer på min blog ;o)

  Jeg er stadig i testfasen og indtil videre har jeg kun testet lydafspilning via hovedtelefonstik på PCMCIA kortet - det lader til at virke men der kommer som skrevet nogle dropouts engang imellem og jeg har ikke haft tid til at kigge videre på det (travlt familieliv + ferie).

  Jeg havde rodet længe med at få det til at fungere uden held, men en dag ville jeg prøve igen og så virkede det af sig selv - tror det har noget med den nyeste ALSA at gøre. Derudover er der kommet kontroller til kortet i lydstyrke kontrollen - førhen har der ingenting været, så nu kan man styre indgangene, det er nok her hele forskellen ligger...

  Men jeg skal snart i gang med at teste en anden maskine af (den med TV kortet!) med nyeste UbuntuStudio udgave af Jaunty i 64 bit version, er ret spændt på hvordan den opfører sig.

  Den bliver installeret fra scratch, så jeg kan se om det virker uden for meget fifleri - den jeg pt. har fået det til at fungere på er en ældre Pentium M der er opgraderet af flere omgange fra Ubuntu 7.04 til 9.04 og kører pt. med proposed (beta) udgivelser af kerne og pakker, så jeg vil sikre mig at jeg ikke bare har været heldig ;o)

  /Thomas

  SvarSlet