tirsdag den 20. januar 2009

Et skridt nærmere: Ubuntu server på Asus EEE Box

Jeg er nu endelig gået i gang med at få en Ubuntu server op at køre på min EEE Box. Jeg har valgt en lidt utraditionel tilgang, nemlig at lade den XP Home der var præinstalleret blive og installere en Ubuntu 8.10 Desktop version via Wubi og tilpasse den med de server pakker jeg skal bruge (ja, nu tænker hardcore Linux fans at "nu rabler det").

Grunden er den, at jeg for det første ville se hvordan Ubuntu performer på maskinen, for det andet gerne ville have et grafisk interface (at installere GDM på en 8.04 LTS Server kan IKKE anbefales!) og for det tredie gerne ville have en nogenlunde hardware uafhængig installation, der gør det nemmere at flytte installationen over på anden hardware.

Den største udfordring når man flytter en Linux installation er efter min erfaring drivere til harddisk controlleren, og den skal man ikke bekymre sig om hvis man benytter Wubi - her er alt indkapslet i en harddisk fil. Selvfølgelig giver man lidt afkald på rå disk performance, men man skal også lige se på, hvad serveren rent faktisk skal bruges til og med de funktioner jeg skal bruge og det antal daglige hits jeg har på mine sites, er det ikke strengt nødvendigt at have toptunet disk overførsel...

Indtil videre har jeg fået MySQL5, Apache2, PHP5, Postfix, ProFTPD, SSH, PHPMyAdmin og Webmin installeret med tilhørende plugins - det ser ud til at spille fint, og ser også ud til at der er sket et gevaldigt løft i performance af webserveren og PHP; Webmin kører nu som i olie, hvor det før var noget stakkato agtigt og man skulle vente i evigheder, når man zappede rundt i modulerne.

Næste skridt er at få flyttet mine SQL databaser, postfix opsætning og mailbokse, samt mine blogs og andre sites. Efter lidt research, ser det ikke ud til at blive det store problem - dog tror jeg lige jeg opgraderer mine blogs til Wordpress 2.7 først, før jeg flytter dem.

Der skal nok komme mere, når den nye server er i luften og klar til at blive testet...

2 kommentarer:

 1. Hej...
  Overvejer på det kraftigste at købe en server til download... men er ikke rigtigt sat op i at sætte en server op :) og jeg kan se at du har styr på det.
  Så ville høre op du kunne hjælpe mig.

  SvarSlet
 2. Hej Mikkel,

  Hvis det er en server kun til download (f.eks. via torrents) og lidt fildeling og DLNA på netværket, så vil jeg nok anbefale dig at anskaffe en NAS boks / netværksharddisk i stedet for at sætte din egen server op fra bunden, hvis det ikke er noget du er indstillet på at bruge en del tid på - de fleste har torrent klient installeret fra starten og på mange kan man installere det efterfølgende.

  Det er jo meget individuelt hvad man vil bruge sin server til og hvor meget man gider at rode med den, for at få den som man gerne vil have og derefter holde den kørende. Jeg valgte udelukkende at sætte min egen server op, fordi jeg er lidt af en nysgerrig pille-rode-rage type, og godt ville tage udfordringen op med at lære tingene fra bunden.

  Når det er sagt, så kører min server stort set af sig selv - det er 140 dage siden den sidst var nede at vende, og det var kun fordi jeg skulle have løst et login problem, som jeg selv havde fået skabt da jeg absolut skulle rode med deling af en USB printer via serveren - havde det ikke været for det havde den været oppe i over et år...

  /Thomas

  SvarSlet