søndag den 7. juni 2009

Energibevidst eller storforbruger?

Jeg betragter mig selv som meget energibevidst - forstået på den måde at de valg jeg tager i forbindelse med mit energiforbrug - både i min bolig og transport - er velovervejede og bevidste og altså ikke et produkt af uoplyst uvidenhed og/eller et ukritisk (over)forbrug.

Alligevel har jeg en følelse af, at jeg får påduttet en dårlig samvittighed af diverse fortalere for et nedsat strømforbrug - herunder Elsparefonden, samt i en vis grad DONG (som dog alligevel, på trods af en stadig grønnere profil, formodes at tjene de fleste af deres penge på netop strømforbruget!).

Hvad er det så jeg farer i blækhuset for?

Et eksempel er Elsparefonden - de har en fin og flot hjemmeside, hvor man som almindelig borger kan blive oplyst om gode råd til at spare på strømmen, samt få et indblik i hvad det er man egentlig bruger sin strøm på.

Problemet er bare, at der bliver generaliseret for meget - både i forbindelse med de "gode" råd, men også i f.eks. MinBolig, hvor man kan beskrive sit hjem. Man kan ikke finde en hat der passer og i stedet ender man med noget der ikke passer ind i et moderne hjem, med de multimedie indretninger, som mange efterhånden har anskaffet.

Et godt eksempel er den efterhånden allestedsnærværende elspareskinne. Den fungerer bare ikke, punktum. Kontroversiel udtalelse? Måske! Men fakta er, at man ikke kan sætte en harddisk optager eller video til, for den skal være klar til at optage. Man kan ikke sætte sin settop boks til (f.eks. YouSee Selector HD), for den skal opdatere sig selv og være klar til at optage. Man kan ikke sætte sin Playstation 3 til, for hvis man bruger den til at afspille musik fra husets centrale medieserver, vil man som energibevidst bruger slukke fjernsynet, når man har valgt musikken - men så slukker PS3'en (og musikken)! Med fare for fejl på harddisken. Så hvad er det egentlig der skal slukkes, når TV'et er slukket? Ah - en DVD afspiller! Forkert, for den har jeg sparet væk (og dermed standby strømmen), ved at bruge min harddisk optager...

Nu vi snakker om medieserveren - så er her endnu en ting, som ikke bliver taget højde for i målet med at spare strøm - den kan ikke slukkes, for så kan familie og venner ikke se de billeder jeg har lagt ind på den hjemmeside jeg har på den. Det samme kan min trådløse router heller ikke, for jeg har IP telefoni - hvis jeg slukker den, kan jeg ikke bruge telefonen! Mit ADSL modem kan heller ikke, for så er der intet der virker.

Problemet er, at man ikke kan vælge hvilke apparater der skal indgå i beregningen og hvilke der ikke skal, man ender derfor med et kronisk højt strømforbrug (ifølge beregningen) og et "godt råd" om at man skal slukke nogle apparater, som man ikke kan slukke for.

Jeg finder aldrig ud af, om jeg har optimeret nok på mit strømforbrug, fordi de apparater der ikke kan slukkes overskygger statistikken og hvad jeg ellers forsøger mig med. Der er ikke en eneste pære i mit hus der ikke er en sparepære. Jeg slukker alt det lys der ikke er nødvendigt. Jeg kunne/ville ikke skifte mine cirkulationspumper ud til A-pumper, fordi mit hus er "nyt" (3 år). Jeg tørrer mit tøj i tørretumbler, hvis det regner udenfor og jeg hænger ikke mit tøj til tørre indendørs, for så opstår der fugt! Men ellers hænger det til tørre ude.

Noget andet der stikker til min dårlige samvittighed (ifølge DONG's spare termometer) er, at jeg vælger at køre på arbejde i bil. Jeg kan ikke tage cyklen, for der er 50+ km. Jeg kan ikke tage toget (omend jeg gerne ville), for det ville tage mig 2½ time pga. elendig infrastruktur - samme tur tager 40 minutter i bil. Med en familiemæssig logistik der skal hænge sammen, samt at jeg gerne vil spare på min dyrebare fritid, så er det ikke muligt. Fik jeg nævnt at jeg kører ultra økonomisk i min Touran, og opnår 17-18 km/l i gennemsnit? Bliver der taget højde for det? næh...

Klub 1000 er desværre ren ønsketænkning og fiktion - man kan som almindelig forbruger ikke gøre så meget mere - den sidste strømbesparelse må komme fra producenterne gennem teknologisk videreudvikling og dermed gennem naturlig udskiftning af de apparater man har...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar