tirsdag den 23. august 2011

Betalingsring om København? - del 2

Betalingsring eller ej? Jeg tror i høj grad at det handler om mindset og om hvordan ens hverdag er strikket sammen, med hensyn til transport- behov og muligheder.

Jeg kan godt forstå at folk der bor i københavn synes det er evigt irriterende med al den trafik af biler, hvor størstedelen af bilisterne ikke bor i byen.

En større forskel i mindset er f.eks. at en stor del af indbyggerne i København ikke kan se idéen i at eje en bil, hvad skal de bruge den til? De har cyklen og man kan hoppe på metroen/bussen/S-toget lige rundt om hjørnet og være fremme på 5-10 minutter.

Jeg ville også ønske at jeg havde et overflødighedshorn af offentlige transportmuligheder udenfor min dør, men jeg bor ikke engang i en forstad, jeg bor ude på landet, med langt til alting (bortset fra den lokale Netto) og arbejder 50 km væk - jeg kan ikke undvære en bil, med mindre at al min fritid skal ædes op af (offentlig) transporttid - 4-5 timer af min dag ville gå til at komme frem og tilbage mellem hjem, arbejde og min søns skole.

Så kan man jo diskutere hvorfor jeg så bor på landet fremfor i nærheden af mit arbejde - årsagerne er mange, bla. at jeg ikke er storbymenneske - har boet i Kgs. Lyngby det meste af mit liv og min hustru har boet en stor del af hendes liv på en gård.

Da vi fik en søn ville min hustru og jeg gerne ned i jordhøjde - på det tidspunkt var huspriserne på sit højeste og det var umuligt at finde noget at bo i, hverken i forstæderne eller tættere på byen, hvis ikke man havde kæmpe opsparing eller en lejlighed at sælge - vi havde ingen af delene og søgte så længere ud, indtil vi fandt noget der var til at betale for førstegangs købere og hvor transporttiden var til at leve med i hverdagen (godt hjulpet af trafikken.dk).

Jeg er enig i at der skal gøres noget for miljøet, jeg går selv meget op i miljø, bla. ved at spare på strømmen, vandet og køre i biler der kører langt på en liter brændstof - begge biler i husstanden er A rated og kører f.eks. over 20 km/l.

Jeg er enig i at folk ikke skal køre mere end nødvendigt og jeg er langt hen ad vejen enig i at det skal være dyrere at KØRE i bil, men det er urimeligt at dynge flere afgifter oven på bilejerne, der i forvejen betaler for 3 biler hver gang de køber en, betaler grønne afgifter, afgifter på forsikring og brændstofafgifter, der udgør 50% af literprisen.

Miljøproblemerne skal løses af hele samfundet i fællesskab, man kan ikke fortsætte med at vælte flere udgifter og afgifter over på bilisterne - af de penge staten får ind på bilismen som helhed går kun en lille brøkdel til noget der gavner miljøet - herunder etablering af bedre offentlig infrastruktur, resten bruges til at kompensere for andre "underskudsforretninger" i staten, som ingen relation har til det at folk kører i deres bil.

Når jeg mener at det skal være dyrere at køre i bil, mener jeg dermed også at der skal være billigere at eje, holde og vedligeholde en bil.

Der skal være en direkte proportionalitet mellem hvor mange kilometer/ton CO2 el. lign. folk kører/udleder og hvad de betaler til staten - altså væk med registrerings- og brændstofafgifterne og ind med vejafgifter og - ja - måske også bompenge - men altså IKKE oveni de nuværende afgifter, men i stedet for.

Og så må hele samfundet være med til sørge for at vi får forbedret offentlig infrastruktur, så det kan betale sig bedre - både økonomisk og tidsmæssigt - at lade bilerne stå.

Dette indlæg er til dels skrevet som en kommentar til nogle af de indspark Emil BB kom med, som kommentar til forrige indlæg - det blev lidt for langt til at jeg syntes det hørte hjemme som kommentar.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar