lørdag den 14. august 2010

Grønnere server med SSD?

Det er et stykke tid siden jeg sidst har pillet ved min server (ikke mindst pga. mine adgangsproblemer!). Men nu synes jeg alligevel det er blevet lidt for kedeligt; den kører jo bare (!) - der skal ske noget nyt!

Jeg har dog ikke tænkt mig at kaste mig over 10.04 opgradering (endnu) - hvis jeg da overhovedet gør det - nej, jeg overvejer simpelthen at smide en SSD disk i.

"Gaaab" tænker du nok "sæt den i, klon disken  - hvad nyt er der i det?" - Ja, jeg kunne såmænd nok vælge at smide 3-4000 efter en stor 2.5" SSD disk, det ville da være nemt ikke? Men det er ikke nær så spændende (eller billigt), som at smide 700 efter en 16 GB miniPCI-Express SSD, lægge OS over på den og beholde den 500 GB 2.5" WD Scorpio Blue i maskinen (stadig en Asus EEE Box B202).

Jeg har længe gerne ville sætte en SSD disk i serveren - min oprindelige tanke gik i retning af en 2.5" Transcend SSD med 16 eller 32 GB til OS og et eksternt USB kabinet til 2.5" diske. Men det blev ved tanken, for dels bliver det en rodet løsning (hader alt for mange kabler og strøm adaptorer), dels var den halvdyr uden at jeg umiddelbart ville få andet end arbejde ud af det, dels vil serveren bruge mere strøm - dette fordi selve USB kabinettet vil bruge strøm og at man ikke kan styre spindown på harddiske der er tilkoblet via USB - altså vil jeg ikke spare strøm, snarere tværtimod og tilmed få en rodet løsning - så det blev ved tanken. Indtil for nylig...

To ting er jeg nemlig faldet over på nettet - dels diverse projekter, hvor folk er har skiftet deres trådløse miniPCI-Express netkort ud med et ditto SSD kort i Asus EEE netbooks, samt et projekt, hvor nogen har sat et Broadcom Crystal HD miniPCI-Express kort (h.264/MPEG2/MP4 accelerator) i en Asus EEE Box B202 maskine (altså mage til min server), for at gøre den i stand til at vise Full-HD video.

Der er altså også en miniPCI-Express connector i min B202! Og da jeg ikke bruger det trådløse netkort i min B202 til noget som helst (for langsomt til at streame video), så kan det jo lige så godt lade livet, til fordel for noget jeg rent faktisk kan bruge - et SSD drev.

Dermed kan jeg have både SSD drev til at køre OS fra og en alm. 2.5" disk til at have alle mine mediefiler på, i samme maskine!

Som det er nu har jeg en server hvor harddisken snurrer konstant - dette fordi OS kører fra den og derved sørger for at den aldrig kan gå i dvale/standby/sleep - har endda slået parkering af læsehovedet fra (se tidligere artikel), fordi den kostant klikkede det til/fra (hvilket på sigt tager livet af harddisken). Ved at flytte OS, websites og databaser (der kun fylder 3-4 GB) over på en SSD disk, kan det boltre sig alt det som det lyster på denne, mens 2.5" SATA disken kan sættes i dvale, fordi den fremover kun vil indeholde udynamiske filer som mediefiler og dokumenter, som alligevel kun tilgås når der er nogen hjemme i huset.

Jeg ved endnu ikke hvor meget jeg vil kunne spare i strøm, men jeg gætter på at der nemt kan spares 4-5 Watt - derved kommer den faktisk ned på ca. eller under hvad min trådløse router bruger i strøm - det er tankevækkende...

SSD disken bliver højest sandsynligt en RunCore RCP-I-S7016-C - 16 GB med en læse/skrive hastighed på 125/55 MB/s - det er læsehastigheden der er den vigtige her, og den er hurtigere en min WD Scorpio Blue, som ligger på 108 MB/s. En smart ting ved denne SSD er, at der på kortet også sidder et miniUSB stik, så man kan koble disken direkte på USB porten og klone OS disken over - jeg kan altså forberede disken, før jeg overhovedet har åbnet min server og monteret kortet - det er ret smart!

Jeg har set den til ca. kr. 710 hos dansdatasalg A/S - man kan også få en RunCore RCP-IV-S7016-C, hvor læse/skrive hastigheden er 258/161 MB/s, men jeg tvivler på at CPU'en i min server kan følge med, så jeg kan lige så godt spare de godt 210 kroner ekstra den koster...

Jeg har flere og vildere planer, som vil omfatte hele mit netværk, men det må jeg gemme til et senere indlæg - der skal jo lidt research til, før man har noget at skrive...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar