onsdag den 29. juni 2011

Wuala - voilà!

Hold fast hvor er der mange forskellige online, cloud og backup storage løsninger på nettet i dag - har brugt lang tid på at teste og læse om forskellige muligheder - nævner i flæng; Dropbox, Ubuntu One, Microsoft SkyDrive, Google Storage, LiveDriveADrive, IDrive, SugarSync, Mozy, Crashplan og en masse jeg har glemt.

Der er bare ingen der har passet til mit behov - Dropbox måske, men de er svine dyre, Ubuntu One også dyre OG tager penge for en app til mobilen, SkyDrive og Google Storage kan ikke mountes som drev (i hvert fald ikke på linux). Google Storage er i øvrigt super billige (€69/år for 400 GB), men det hjælper jo ikke når storage kun kan fordeles mellem deres egne online tjenester (f.eks. Picasa Web og Docs) og ikke mountes lokalt.

Wuala


Og så er der lige Wuala. En cloud storage service, der har eksisteret siden 2009 og dog har fløjet temmelig lavt under radaren, så jeg har faktisk først opdaget den nu. Hvorfor den nok først er blevet omtalt for nylig, har muligvis nok at gøre med, at LaCie har opkøbt teknologien - de har jo nok et lidt større footprint, end nogle studerende fra et Schweizisk universitet.

Er ved at teste det for tiden og det ser meget lovende ud.

Blandt andet tager de kun €229 om året for 250 GB plads i skyen - det er €10 mindre end hvad DropBox tager for 100 GB (som Wuala kun skal have €99 om året for).

Det der gør tjenesten ekstra interessant for mig er, at de for det første fuldt anerkender alle styresystemer - Windows, Mac og Linux, både med GUI til desktop og tekstbaseret konfiguration til servere. For det andet får man et drev/mappe (mountet gennen fuse), som er direkte håndterbart med hvilket som helst backup program eller script, som man nu har lyst til at benytte til synkronisering af sine filer. For det tredie kan man veksle op til 100 GB pr. enhed man installerer Wuala klienten på til tilsvarende plads på cloud drevet - uden at det koster noget!

Alt man skal gøre er at oprette en gratis konto (med 1 GB plads), installere klienten og logge på, derefter vælge Edit -> Preferences -> Trading og vælge hvor meget plads man vil afgive.

For at man "tjener" pladsen ind, skal man have en oppetid på den enkelte klient på min. 17% og den plads man får tildelt online hænger direkte sammen med hvordan oppetids procenten er og hvordan maskinen er tilkoblet internettet. 17% svarer til at din PC er tilkoblet internettet i ca. 4 timer om dagen - men da min server kører 24/7 på en 50/50 Mbit linje, går det hurtigt med at banke oppetids procenten op - pt. er den oppe på 28% selvom jeg kun har været oppe i 2 døgn - det har pt. givet mig 5,75 GB i skyen, ud af de 50 GB jeg har stillet til rådighed af min egen harddisk.

Alle data krypteres og fordeles pakkevis, dels på Wuala's (LaCie's) eget storage og dels i kopier på de andre PC'er der stiller plads til rådighed - på den måde er alle data fordelt redundant i flere kopier.

Hvis du som jeg har tænkt dig at dele plads på din egen (linux) server, skal du udover at følge deres setup guide huske, at give wuala brugeren rettigheder til at tilgå fuse - dette gøres med følgende kommando (log ind som bruger med sudo rettighed eller root):

sudo usermod -a -G fuse wuala

Hvis dette ikke gøres, kan du godt nok stadig veksle lokal plads på serveren til cloud storage, men vil ikke kunne tilgå dit Wualadrive (hvis du vil bruge det til backup fra serveren).

Kom i gang med 1 GB ekstra plads (2 GB i alt), hvis du bruger dette referral link: http://www.wuala.com/referral/7FFNJAFHGFGC5PGN6PBK

Eksterne links: Wuala.com, Wuala server setup guide, Artikel på PC World Business

Apple euforien må gerne snart lægge sig!

Undskyld, men jeg brækker mig snart over den Pro-Apple indstilling der har gennemsyret medier som f.eks. Comon og ComputerWorld.

Jeg kan da godt lide Apple's produkter - de udfylder deres niche 100% - men derfra og så til at opfatte alt der hedder iPad og iPhone som guds gave til mennesket...

Kan levende forestille mig 80% af disse 2 mediers ansatte nørde afsted med iPhones og de nyeste Apps på kontoret og bekræfte hinanden i at det er vel nok fantastisk - men kom nu ned på jorden og accepter at der findes andre produkter der opfylder de samme og/eller andre behov og som ikke hedder iPad eller iPhone, men er fuldgode alternativer.

Jeg er selv mest til Android, fordi jeg kan lide åbenheden og opensource tankegangen generelt, men jeg anerkender fuldt ud at Apple's produkter er lækre, gennemtænkte og gennemarbejdede - men til mit behov dækker Android baserede produkter bare bedre.

Sidste artikel på Comon (Test: Ingen over, ingen ved siden af iPad 2) - med undertitlen "Den bedste tablet-computer, der kan købes for penge lige nu" var lige dråben, der fik mig til at fare i blækhuset - mage til journalistisk product placement.

Essensen i arktiklen er "Øh - den er bedre end den gamle, men hvis du har den gamle så behold den, men ellers - køb den nye den er fantastisk den har godt nok den samme skærm, kameraet er faktisk ret skidt - men den er fantastisk! og laaaangt bedre end alle de andre".

ComputerWorld har endda lanceret en App, som man kan bruge til at læse deres nyheder direkte på sin smartphone - men som de skriver "...i første omgang kun til iPhone, da vi skønner de fleste af vores læsere benytter disse..." - hvor ved de det fra? Hvad med det støt stigende antal Android telefoner der bliver solgt? Hvis ikke det er lefleri, så ved jeg ikke.

Som om det ikke er nok, så har DR også taget de æbleformede skyklapper på og gået iPhone amok - her til morgen havde de en gut inde til at fortælle om den nye Roskilde Festival 2011 app til iPhone og iPad - ikke et eneste ord om at denne app og andre uofficielle Roskilde Festival apps også findes til Android!

Det havde jo nok noget at gøre med, at ham de havde indbudt var redaktør for et Mac magasin, men det er simpelthen ualmindelig dårlig stil af en landsdækkende public service institution som DR, at de i den grad favoriserer et bestemt mærke og konsekvent ignorerer åbenlyse alternativer i stedet for at forholde sig neutrale.

DR må ikke reklamere - nej - men de går lige til grænsen, for hvad der kan camoufleres som journalistisk indslag. Spørgsmålet er hvilken grænse, for min er vist overskredet for længe siden...

Jeg efterlyser mere neutralitet og mindre fanboy lobbyisme i medierne - alle har preferencer, men det er mediernes fornemste opgave at formidle stof med integritet og overblik, i stedet for at dreje det over i slet skjult propaganda.

Eksternt link: Roskilde Apps til Android

Reklamer i Wordpress kontrolpanel? #dislike!

Efter opdatering af mine Wordpress plugins, fik jeg denne popup-reklame - noget med at man kan promote sin blog på andre blogs - hvor hulen kom det fra?



Synes det er meget provokerende og invaderende pludselig at få den slags smidt i hovedet - ikke bare på en tilfældig hjemmeside man besøger - næh - i kontrolpanelet i ens egen blog!

Så jeg er helt klart ved at kigge mig om efter et andet alternativ til YARPP, som jeg hidtil har brugt til at vise relaterede artikler, som jeg tidligere har skrevet om samme emne(r), baseret på analyse af tags og kategorier.

Hvis nogen kender et godt alternativ er jeg lutter øren!

søndag den 12. juni 2011

Hvordan man fjerner harpiks fra bilens lak

image

Var i dag til pinsefrokost hos mine forældre, hvor jeg havde parkeret bilen under nogle træer. Da vi skulle køre hjem var der desværre en stor klæbrig klat harpiks-lignende stads på bilens ene forskærm og en mindre på forruden.
Har faktisk ikke rigtig gjort noget ved den slags, på de forrige biler jeg har haft, da jeg aldrig fandt ud af hvordan man lettest fik det af - man kan jo skade lakken, hvis man bruger midler der tager for hårdt fat.
Men i dag fik jeg da lige taget mig sammen til at google efter et godt råd. Dem findes der mange af, skal jeg hilse og sige!


Nogle skriver at man skal købe et specifikt harpiksfjerne middel, andre at man skal bruge husholdnings sprit.


Det bedste råd jeg fandt var dog, at man kan bruge ganske "almindeligt" insektfjerner middel, som man jo alligevel bruger nogle liter af her i sommermånederne - det vigtigste er dog, at man går i gang med at fjerne stadset, mens det stadig er nogenlunde friskt og klæbrigt - når først det har siddet nogle dage i sommersolen, bliver det hårdt og glasagtigt og næsten umuligt at fjerne.


Jeg brugte Turtle Insect Remover, købt i den "lokale" T-Hansen. Har også tidligere brugt noget skum-agtigt på spraydåse, men lige til dette formål tror jeg Turtle's insektfjerneren fungerer bedre.


Man skal bruge:


1. Insektfjerne middel
2. Blød klud
3. Knofedt
4. En smule tålmodighed


Fremgangsmåde:


1. Sprøjt insektfjerneren på og lad den virke lidt - f.eks. ½-1 minut
2. Gnid med kluden, brug flere steder på kluden, da stadset sætter sig i kluden
3. Væd evt. kluden med insektfjerner, de steder du bruger til at gnubbe


Gentag evt. behandlingen indtil det hele er væk fra lakken.

onsdag den 1. juni 2011

Endelig er min ASUS EEE Pad på vej

Har i dag fået bekræftelse på, at min orde på en Asus EEE Pad Transformer er afsendt - endnu et teknologi-fix til min uudslukkelige gadget trang!

ASUS Eee Pad Transformer TF101

Hvis du ikke har hørt om denne, så er det (på papiret i hvert fald) den perfekte symbiose mellem en tablet og mininote, med følgende specifikationer:

  • Dualcore 1 GHz Tegra 2 250 CPU

  • 1 GB RAM

  • 16 (eller 32) GB indbygget flash

  • Tastatur-dock, der transformerer den til en Android mininote (kan klappes sammen som laptop)

  • Batteri kapacitet på 9,5 timer eller op til 16 timer, når den sidder i dock (ekstra batteri indbygget)

  • USB porte til periferi enheder, som f.eks. mus, USB sticks, Gamepads, digital kamera og muligvis printere (fra Android 3.1)

  • Fuld størrelse SD kortlæser i dock (nemt at uploade billeder fra kamera)

  • MicroSD kortlæser i tablet

  • GPS, digital kompas, accelerometer m.m. (intet 3G modem, men kan bruge mobilens Wifi-tether til dette)


Hvis man læser lidt i diverse forums på nettet (og Facebook), er der mange der har efterspurgt den og Asus har ikke kunnet følge med i produktions-apparatet, så der har været lange ventetider. Jeg var dog ikke længe om at beslutte mig til at forudbestille en, så formentlig derfor er den allerede på vej.

Man kan læse en test af den her på PC World - de henviser godt nok til en række børne-sygdomme, men Asus plejer efter min erfaring at have godt styr på deres produkter, så det skal de nok komme efter - bla. er der allerede kommet den Android 3.1 firmware, som der henvises til i test artiklen - heri er der bla. native understøttelse af keyboard og mus, hvilket der ikke var i 3.0 - dette er sikkert årsagen til de problemer der blev påpeget i testen mht. Google Documents.