onsdag den 29. juni 2011

Wuala - voilà!

Hold fast hvor er der mange forskellige online, cloud og backup storage løsninger på nettet i dag - har brugt lang tid på at teste og læse om forskellige muligheder - nævner i flæng; Dropbox, Ubuntu One, Microsoft SkyDrive, Google Storage, LiveDriveADrive, IDrive, SugarSync, Mozy, Crashplan og en masse jeg har glemt.

Der er bare ingen der har passet til mit behov - Dropbox måske, men de er svine dyre, Ubuntu One også dyre OG tager penge for en app til mobilen, SkyDrive og Google Storage kan ikke mountes som drev (i hvert fald ikke på linux). Google Storage er i øvrigt super billige (€69/år for 400 GB), men det hjælper jo ikke når storage kun kan fordeles mellem deres egne online tjenester (f.eks. Picasa Web og Docs) og ikke mountes lokalt.

Wuala


Og så er der lige Wuala. En cloud storage service, der har eksisteret siden 2009 og dog har fløjet temmelig lavt under radaren, så jeg har faktisk først opdaget den nu. Hvorfor den nok først er blevet omtalt for nylig, har muligvis nok at gøre med, at LaCie har opkøbt teknologien - de har jo nok et lidt større footprint, end nogle studerende fra et Schweizisk universitet.

Er ved at teste det for tiden og det ser meget lovende ud.

Blandt andet tager de kun €229 om året for 250 GB plads i skyen - det er €10 mindre end hvad DropBox tager for 100 GB (som Wuala kun skal have €99 om året for).

Det der gør tjenesten ekstra interessant for mig er, at de for det første fuldt anerkender alle styresystemer - Windows, Mac og Linux, både med GUI til desktop og tekstbaseret konfiguration til servere. For det andet får man et drev/mappe (mountet gennen fuse), som er direkte håndterbart med hvilket som helst backup program eller script, som man nu har lyst til at benytte til synkronisering af sine filer. For det tredie kan man veksle op til 100 GB pr. enhed man installerer Wuala klienten på til tilsvarende plads på cloud drevet - uden at det koster noget!

Alt man skal gøre er at oprette en gratis konto (med 1 GB plads), installere klienten og logge på, derefter vælge Edit -> Preferences -> Trading og vælge hvor meget plads man vil afgive.

For at man "tjener" pladsen ind, skal man have en oppetid på den enkelte klient på min. 17% og den plads man får tildelt online hænger direkte sammen med hvordan oppetids procenten er og hvordan maskinen er tilkoblet internettet. 17% svarer til at din PC er tilkoblet internettet i ca. 4 timer om dagen - men da min server kører 24/7 på en 50/50 Mbit linje, går det hurtigt med at banke oppetids procenten op - pt. er den oppe på 28% selvom jeg kun har været oppe i 2 døgn - det har pt. givet mig 5,75 GB i skyen, ud af de 50 GB jeg har stillet til rådighed af min egen harddisk.

Alle data krypteres og fordeles pakkevis, dels på Wuala's (LaCie's) eget storage og dels i kopier på de andre PC'er der stiller plads til rådighed - på den måde er alle data fordelt redundant i flere kopier.

Hvis du som jeg har tænkt dig at dele plads på din egen (linux) server, skal du udover at følge deres setup guide huske, at give wuala brugeren rettigheder til at tilgå fuse - dette gøres med følgende kommando (log ind som bruger med sudo rettighed eller root):

sudo usermod -a -G fuse wuala

Hvis dette ikke gøres, kan du godt nok stadig veksle lokal plads på serveren til cloud storage, men vil ikke kunne tilgå dit Wualadrive (hvis du vil bruge det til backup fra serveren).

Kom i gang med 1 GB ekstra plads (2 GB i alt), hvis du bruger dette referral link: http://www.wuala.com/referral/7FFNJAFHGFGC5PGN6PBK

Eksterne links: Wuala.com, Wuala server setup guide, Artikel på PC World Business

1 kommentar:

  1. God guide, tak. Jeg har dog ikke brug for Wuala lige nu, har 10 GB på dropbox optjent via invites, studie-mail mm., så det er ikke rigtig worth the hassle.

    Ubuntu One lyder mest interessant, pga. dens mulighed for music-streaming, men det er simpelthen for dyrt.

    SvarSlet