onsdag den 10. november 2010

Fra Ubuntu 10.10 (Maverick) til Windows 7...

Jeg har af faglige grunde startet et lille projekt op, med at få min bærbare arbejdspc til at køre dual boot med Ubuntu 10.10 og Windows 7 - men det er åbenbart ikke så let og endda slet ikke, hvis man har valgt at installere Ubuntu først og siden forsøger at lægge en Windows 7 på! Nøj, et cirkus...

For hvor Ubuntu er bygget til fredelig sameksistens og gerne deler harddisken med andre OS af forskellig herkomst, så er Windows 7 (stadig!) fuldstændig ignorant overfor alt der ikke hedder Windows og som ikke benytter minimum en NTFS partition. Ja - jeg vidste det jo egentlig godt - men er det i grunden ikke lidt hovski-snovski, konsekvent at spille dominanskortet gang på gang, frem for at hjælpe folk til at bruge deres PC på den måde, der passer bedst til dem?

Jeg er ikke den "frelste" type, så jeg har ikke noget imod Windows (XP eller 7 - ikke Vista!), det er ganske brugbart til virksomhedsbrug og har sine fordele - Linux har bare nogle andre fordele - bla. at man ikke på samme måde er fastlåst i den måde man vil bruge styresystemet på og hvilke typer applikationer der er tilgængelige.

Så jeg kastede mig ud i det og fandt et hul på harddisken på 22 GB, som jeg naivt troede burde være nok til at huse en minimal Windows 7 installation + Office 2010 - men jeg tog gruelig fejl!

Hvor en XP og Office pakke med lidt god vilje kunne være brugbar på en 8-10 GB partition, så skal der både skohorn og høvl til, for at klemme bare Windows 7 ned på de 22 GB jeg havde sat af - tilmed tog det over 5 timer, at få det hele på plads med sikkerheds opdateringer, drivere og hvad har vi ikke!

Til sammenligning tager det måske 2 timer at få en Ubuntu på plads, men så er du også 100% klar med både OS, Office pakke  og en masse gode programmer på ikke meget over 6 GB plads - jeg er ikke engang kommet til Office pakken på min Windows 7 og i øvrigt er der ikke mere plads på partitionen!

Så nu er jeg ude i at jeg skal have bootet en Live CD op med Ubuntu 10.10, forsøge at udvide Windows partitionen så den er lidt brugbar, samt få lagt en GRUB 2 bootloader tilbage på MBR - for den kan sjovt nok sagtens tale både Windows og Linux sprog, så jeg igen kan vælge OS ved opstart.

Men det er lige før jeg ikke gider gøre mere ved det - overvejer at lave hele harddisken til Windows 7 og smide et 64 GB SDHC kort i den bærbare og installere min Ubuntu på det - så er jeg ude over det dual boot hejs, det skal nok lige passe at Windows ødelægger det hele igen, efter en eller anden sikkerhedsopdatering - så hellere have det adskilt - Windows vil jo ikke røre ved EXT4 partitioner, så det får nok lov til at være i fred.

Det kan man vel også kalde for en slags fredelig sameksistent!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar