onsdag den 27. oktober 2010

Samkørsel er en god idé - for de andre...

Faldt lige over denne artikel på Nordjyske: Samkørsel er en god idé - for de andre - Aalborg - Nordjyske.dk - kunne ikke være mere enig!

Jeg har ofte haft tanken og har vist både en profil på Fincle og Pendlernet - men hver gang jeg prøver at få mig selv overbevist, vælter det ind med tanker om alle de ulemper, der er ved samkørsel.

For at skrive det kort (omskrevet fra DSB slogan): "I bilen er tiden din egen" - jeg elsker at køre bil og bruger tiden i bilen til at koble af, tænke på alt andet end arbejde (når jeg kører hjem) eller forbereder mig på dagen (på vej til arbejde), hører radio programmer eller musik (hører næsten aldrig musik hjemme mere) og ja - piller næse, skråler med på musikken, råber af manden med den bløde hat, der kører 10 km for langsomt eller de evindelige padle-padder (pendler cyklister iført HTC Columbia kostume) - der jo har lige så meget ret til landevejen som jeg, men hvorfor skal de absolut lege Lance Armstrong, når jeg har travlt med at komme på arbejde?

Eller ringer til min bankrådgiver, telefonselskabet eller hvem man nu skal have fat i, som man ikke kan bruge sin arbejdstid på.

Alt det kan man ikke gøre, hvis man skal have andre med i bilen hver dag - så er man pludselig blevet privat taxa chauffør. Egentlig en skæg tanke - samkørsel og pirat-taxa kørsel - er der nogen der kan se ligheden? Forskellen er at førstnævnte sker lovligt, endda med mulighed for fradrag - haha...

I bilen har jeg min frihed - det sidste sted (udover toilettet), hvor man kan være 100% privat...

2 kommentarer:

 1. Godt indlæg. Det beskriver de udfordringer samkørsel står overfor, samt de udfordringer vi står overfor.

  Jeg er partner i virksomheden bag fincle.com og vi oplever udfordringerne ved samkørsel helt tæt på. Jeg tror du har ret i at bilen er folks egen koncertsal, hvor man kan finde ro. Men hvad med de økonomiske samt miljømæssige aspekt? Jeg spørger af nysgerrighed da jeg synes det er en interessant problemstilling.

  Og hvad hvis man benyttede samkørsel 50% tiden. Man behøver vel ikke gøre det enten eller?

  SvarSlet
 2. Økonomisk og miljømæssigt er der nok ingen tvivl om at det sagtens vil kunne betale sig, men det handler jo i sidste ende om persontyper og hvordan man værdi-ansætter sin uafhængighed; nogle er villige til at "ofre" de penge man måske ville have sparet, for at bevare deres uafhængighed - en af årsagerne til at nogle anskaffer sig bil, er jo netop at man ikke vil være afhængig af f.eks. om busserne strejker eller køreledninger der falder ned - hvis man så binder sig til en køreplan, så ryger friheden.

  Nu har jeg både fleksibel forkant og bagkant i mit job (mødetid/fyraften), så jeg tilpasser det til hvordan min dag er og hvad jeg i øvrigt skal før/efter arbejde, derfor vil det være svært for mig at køre faste rutiner hver dag.

  Men jeg vil ikke afvise, at jeg kunne finde på at oprette en "tur", hvis jeg en dag skulle til Jylland eller andre steder (altså ikke bare til/fra bopæl/arbejde) - men det er min opfattelse at det er sværere at finde folk at fylde bilen med, når det er den slags "engangsture", frem for når man kører samme vej hver dag.

  Måske man skulle give mulighed for at oprette puljer med folk der alle sammen har biler, så hver enkelt har mulighed for at melde fra på enkelte dage med god samvittighed, hvis de ved de skal en anden vej end de plejer - problemet opstår jo tit, hvis det kun er den ene part der kan lægge bil til og han/hun ikke kører den dag - hvad skal ham/hende der ikke har bil så gøre for at komme ud eller hjem?

  SvarSlet