lørdag den 29. oktober 2011

Android på storskærm med MHL - del 2

Så har jeg fået testet lidt mere på MHL kablet, og jeg er er overvejende positivt stemt - alt efter hvad man skal bruge kablet til (se Android på storskærm med MHL).

Generel billedkvalitet


Billeder og videoer fra Gallery og YouTube videoer vises fint og spil som f.eks. Angry Birds ser rigtig godt ud - billedet her vises både på telefonen og TV.

Lyden følger med over HDMI kablet, så hvis det er tilsluttet surround receiveren får man super lyd ud i stuen.

Videoer på HTC Watch er brugbare, men opløsningen passer bedst til mobilens skærm og det virker som om enkelte frames springes over, så det opleves ikke helt flydende - altså ikke på højde med en lejet film på TV boksen (eller Bluray/DVD).

Generelt virker det som om billedet ikke vises ved hverken HD eller Full HD opløsning, men med den opløsninger som telefonens skærm har, opskaleret til fuld skærm (altså kører den i MHL mirror mode).

3D kompatibilitet


På 3D TV vises 3D billeder og videoer fra Gallery i 3D på TV'et. Ligeledes vises 3D videoer i den indbyggede YouTube player også på TV'et og ser vanvittig godt ud (har prøvet de officielle 3D videoer fra YouTube + Avatar 3D trailer).

Hvad med 3D spil?


Har lige fået opdateret firmware på Evo 3D og derfor kunne jeg også prøve de 3D spil der fulgte med opdateringen - NFS Shift, Spider-Man 3D og The Sims 3 - desværre med forskellig grad af success, spillene tager nemlig ikke højde for tilslutning til ekstern skærm - da skærmen i telefonen slukkes når spillet kører og spillene jo netop fungerer med touch interface, er det jo lidt svært at ramme rigtigt.

NFS Shift er spilbart, når først man er kommet i gang med at køre, men hverken The Sims 3 eller Spider-Man 3D kan spilles ordentligt (det ser dog rigtig flot ud).

Jeg gætter på at det med spillene først bliver rigtig godt, når Ice Cream Sandwich opdateringen kommer og vi får adgang til at bruge bluetooth gamepads til at styre spillene med - det virker også lidt noller at sidder med en mobil i hånden, tilkoblet diverse ledninger på 1 m. længde, lige foran et 52" TV (!!).

Test med Sony KDL-52W4500


Billede står skarpt, dog med en anelse farve-reduktion (subjektivt).

Test med Panasonic TX-P50VT20 3D TV


Billede står også her skarpt, men har ikke samme farve-reduktion - muligvis pga. bedre billedbehandling i TV'et.

Test med ASK Proxima C250W projektor (med HDMI-DVI adapter)


Virker IKKE - pga. manglende HDCP understøttelse i DVI - altså kan man IKKE benytte en HDMI-DVI adapter, med mindre der er HDCP stripper indbygget.

MHL kabel venligst udlånt af MobilityShop.dk

torsdag den 13. oktober 2011

GIMP som PDF fremviser?

Efter opgradering til Ubuntu Oneiric, havde GIMP på mystisk vis fået registreret sig selv som PDF fremviser - det er ikke ligefrem programmets stærkeste funktion!

Det mærkelige var, at hvis man åbnede PDF filer direkte fra lokal harddisk, åbnede de i Adobe Reader - det var kun hvis man åbnede links til PDF filer i f.eks. Chrome Browser at de åbnede i GIMP!

Løsningen var dog enkel:

  1. Højreklik på en vilkårlig (lokal) PDF fil

  2. Vælg "Åben med andet program..."

  3. Højreklik på "GIMP - billedredigering"

  4. Vælg "Glem tilknytning"


Nu åbner PDF'er i Dokumentfremviser (Evince), når man åbner links i browseren.

Problemet opleves sikkert ikke af alle, da GIMP jo er blevet afløst af Shotwell, som standard program - men jeg havde selv lagt GIMP på, da det egner sig bedre til mine behov.

Nu mangler jeg bare at finde en metode til at fjerne tilknytning til Adobe Reader, så det er Dokumentfremviser der bruges som standard, både til lokale filer og links - Reader er nemlig registreret på en anden måde.

Jeg vil stadig beholde Adobe Reader på maskinen, men udelukkende benytte den efter behov, ved at højreklikke på PDF filen og vælge Adobe Reader - der er nemlig nogle flere udskrifts indstillinger og funktioner, som jeg en sjælden gang bruger.

tirsdag den 11. oktober 2011

At omstille sig til Unity...

Efter de første frustrationer har lagt sig, kan jeg godt se idéen i Unity og jeg skal nok blive glad for det, men som "bruger" har man jo en tendens til at hænge fast ved det der virker for en og man kan godt blive slået lidt ud, når tingene ligger andre steder, ser anderledes ud eller helt er væk (!).

Sådan var det f.eks. med Remote Desktop Client (tsclient) - den var væk, da jeg havde opgraderet og den brugte jeg ellers konstant på arbejdet - jeg vil gå så langt som at sige, at den var eneste mulighed, for at retfærdiggøre at jeg kører Ubuntu på min desktop - hvis ikke jeg har en velfungerende RDP klient, så kan jeg ikke administrere serverne.

Tilbage var kun "Fjernskrivebordsviser" (Vinagre) og den er ved gud et grimt og klodset program - jeg brugte det før, men udelukkende til at styre en Suse server - alle MS servere blev styret fra tsclient, hvor jeg havde oprettet genveje til alle RDP opsætninger i Gnome menuen.

Men nu hvor Gnome ikke længere styrer desktop'en, er den menu jo væk!

Den korte forklaring lyder på, at tsclient ikke er blevet opdateret til at fungere med Gnome 3.0 (eller af-arter), så den fungerer ikke i Oneiric (kan ikke engang installeres - har prøvet!).

Der findes en anden rdesktop frontend kaldet "Fjernskrivebordsklient" (grdesktop), den er bare for halvbagt til at jeg kan holde ud at arbejde med den i hverdagen.

Til gengæld faldt jeg over en anden frontend: Remmina Remote Desktop Client (gratis - kan findes i Ubuntu Softwarecenter).

Det eneste jeg savner i den, er muligheden for at mappe en lokal harddisk på remote serveren, ellers er den en god erstatning for tsclient - bla. er jeg glad for følgende features:

  1. Man kan have genveje til både VNC, RDP, SSH og SFTP klienter i samme interface (smart!).

  2. Man kan gruppere sine genveje i forskellige typer.

  3. Man kopiere en opsætning, når man vil lave en ny tilsvarende.

  4. Når man har minimeret vinduer til de forskellige sessioner, kan man klikke på Remmina ikonet i Unity baren, så vises samtlige sessioner i miniature - herefter kan man klikke på det vindue man vil bringe i forgrunden (lidt ligesom Windows-W genvej).


Tip: Hvis du før opgradering til Oneiric tidligere har brugt tsclient, så ligger dine gemte RDP opsætningsfiler stadig i din Hjemmemappe, under ".tsclient" (vis skjulte filer) - de kan importeres direkte over i Remmina!

Du skal bare trække RDP filerne over i Remmina's hovedvindue, så kommer de automatisk ind i listen - herefter kan du redigere dem (tildele grupper, ændre navn m.m.).

Eksternt link: ubuntugeek.com

 

Nedtælling til Oneiric

Der er i skrivende stund 2 dage til officiel launch af Ubuntu 11.10 (Oneiric Ocelot).

Jeg plejer normalt at være ret tidligt ude med at opgradere, så snart der er en Beta udgave klar, men denne gang har jeg trådt lidt vande, specielt fordi der nu er satset benhårdt på Unity.

Gnome desktop kan ganske vist stadig installeres, men det er den nye 3.x, så det er ikke helt det man var vant til fra 11.04 (Natty Narwhal) og tidligere udgaver af Ubuntu.

Men i går kunne jeg alligevel ikke nære mig, så jeg gik i gang med en dist-upgrade:

  1. Inden du går i gang, sørg for at systemet er fuldt opdateret:
    sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade


  2. Start opgradering:
    sudo update-manager -d

    (skriv i en shell eller Alt-F2).

  3. Når Opdateringshåndtering er startet, tryk på "Opgrader" ud for den nye version.

  4. I vindue med "Release notes" vælg "Opgrader"

  5. I vindue med Debconf vælg "lightdm"

  6. Du vil undervejs blive spurgt, om du vil skifte konfigurationsfiler ud - hvis du ved du har lavet ændringer skal du måske kigge dem igennem, ellers bare vælg Udskift.


Det tager ca. 1½ time at lave opgradering, alt efter din internet forbindelse (jeg har 50 Mbit).

...og et hurtigt tip: Vælg "Hovedserver" i stedet for "Server for Danmark" i Opdateringshåndtering (update-manager) før du går i gang (ellers får du ikke lov at hente X server drivere!) - dette problem løses nok på udgivelsesdagen, men så længe den er i Beta gør det nok ikke...

Ekstern kilde: liberiangeek.net

søndag den 2. oktober 2011

Android på storskærm med MHL

Tester for tiden et såkaldt MHL-HDMI konverter kabel - hvis du ikke har hørt om dette før, så er du nok ikke den eneste - det er først for nylig af denne teknologi har taget fart og findes kun i de aller nyeste mobil telefoner.

MHL (Mobile Highdefinition Link) gør det simpelthen muligt at koble din mobiltelefon til HDMI indgangen på dit TV eller projektor via USB/ladestikket i bunden/siden af telefonen og dermed få billedet blæst op i Full HD på en storskærm.

Ja - det lyder som en aprilsnar, men den er god nok - ved at producenten udstyrer telefonen med et intelligent kredsløb, kan telefonen afkode om det er et almindeligt USB eller ladekabel der tilsluttes telefonen, eller en MHL adapter - sidstnævnte omstiller stikket til at udsende billeddata, som MHL konverteren laver om til et HDMI kompatibelt signal, som kan vises på dit TV eller en projektor.

Det virker til en del forskellige telefoner, bla. Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy NOTE, HTC Sensation og Sensation XE, HTC EVO 3D og HTC Flyer - jeg har selv prøvet kablet med en HTC Sensation og EVO 3D og det virker som udgangspunkt fint, men det kommer meget an på hvad man vil bruge det til, om det er godt nok (efter min mening).

Det er godt til:

  • Demo af apps og/eller kurser i brug af telefonen i større forsamlinger

  • Webbrowsing, brug af Google Maps/Earth

  • Lettere spil


Mindre godt til:


  • Visning af billeder og video (primært pga. farvegengivelse og opløsning)

  • Krævende spil


Med hensyn til farvegengivelse, ser det (subjektivt) ud til, at farvedybden er reduceret på TV'et/projektoren, i forhold til skærmen på telefonen - altså bliver farveforløb der på mobilen ser jævne ud til noget med et raster-agtigt forløb på TV'et.


Når man gengiver video (f.eks. fra YouTube eller HTC Watch) ser video'en en del mere pixeleret og blok-opdelt ud, end hvis man f.eks. viser den fra en bærbar på samme skærm - igen pga. den manglende farvedybde, der gør at farver der burde være mere udjævnet er mere hårdt opdelt.

Derudover kan man mærke, at telefonen bliver lidt mere belastet, med MHL kablet tilsluttet, når man f.eks. bladrer højre/venstre i de tilgængelige skærme på startskærmen, eller scroller på en hjemmeside - det er ikke meget, men det kan mærkes.

Så vidt jeg kan læse mig frem til, skulle dette være fordi at telefonen kører i mirror mode, som viser det samme på mobilen og ekstern skærm.

Det skulle være muligt at slukke for mobilens skærm og kun køre den eksterne skærm - dette skulle også vise billedet i den fulde opløsning (i mirror opskaleres mobilens opløsning) og sikkert også gengive farverne bedre - men ingen af de telefoner jeg har testet med skifter over i fuld tilstand, uanset hvilken app man forsøger med (HTC Watch burde jo være oplagt) - det kan jo være en fremtidig firmware opdatering vil gøre dette muligt.

Jeg mangler at teste med en projektor, samt et 3D TV - sidstnævnte er jeg ret spændt på, eftersom jeg har en EVO 3D der tager billeder i 3D - det kunne jo være sjovt hvis den også kunne gengive dem direkte på et 3D TV via MHL adapteren.

Vender tilbage, når jeg har lidt mere at skrive :)