mandag den 13. oktober 2008

Asus EEE BOX som hjemmeserver?

Jeg overvejer kraftigt, om jeg skulle vove forsøget - købe en Asus EEE-BOX, sparke XP ud og smide en Ubuntu server på. Som udgangspunkt bruger den jo kun 17 Watt (20 under belastning) - men hvis man nu skruer ned for hastigheden og smider en SSD disk i, kan man vel komme ned på noget der ligner 12-13 stykker. Eller måske kan man smide 2 GB RAM i og ligefrem boote fra et 16 GB SDHC kort (ja, den understøtter boot fra flash reader!), køre hele systemet fra RAMFS og beholde en 160 GB harddisk til data (med spindown selvfølgelig).

Baggrunden er selvfølgelig min server, der står og larmer ude i bryggerset. Bevares, den kører en VIA C3 CPU med 800 MHz, så vi snakker 40-50 Watt - men jeg synes bare ikke den yder godt nok, efter hvad den bruger af strøm - den er ikke meget hurtigere end min gamle Freecom FSG-3 med en Intel XScale CPU på 266 MHz! Og den brugte netop kun 14-15 Watt. Problemet var at den larmede meget (dårligt airflow = høj blæserhastighed), alt skulle special kompileres til CPU'en (med mindre man kunne vente måneder på opdatering af repository) og så begyndte harddisken at udvise svaghedstegn (gætter på bad blocks), gik ned og til sidst nægtede den at boote.

Nu er det heller ikke det bedste sted at placere en server - et bryggers med gasfyr og en kondens-tørretumbler (!!) - så det undrer mig ikke at den til sidst bukkede under. Men den blev forvist dertil, fordi den larmede så meget at den ikke kunne stå andre steder i huset (og så er mit "krydsfelt" og routeren også placeret der).

Før den døde var jeg faktisk igang med et forsøg med at skifte den oprindelige 3.5" 250 GB Maxtor disk ud med noget CF adapter til boot, en 3.5" til dual 2.5" ramme og 250 GB WD Raptor 2.5" harddisk - men desværre var kablerne for korte, fordi producenten af rammen ikke havde lavet den, så den overholdt mål for en standard 3.5" disk - altså størrelsen af printet var OK, men stikket til IDE kablet sad bare en centimeter forskudt i forhold til en rigtig disk og så kunne kablet ikke nå. Hele skidtet blev samlet igen (uden ændringer), kørte 1½ måned og begyndte så at crashe for til sidst ikke at ville starte op...

For tiden kører jeg på en LaCie Ethernet Disk, som i princippet ikke er andet end et billigt rack kabinet med fancy-blå lysdioder og lidt aluminium lir. I den sidder et mini-ITX board i med en VIA C3 CPU og 128 MB RAM. Oprindeligt kørte den en mystisk tilpasset XP home udgave, men jeg har (selvfølgelig) sparket den ud, smidt 1 GB RAM i den og installeret Ubuntu 8.04 LTS Server på den. Den kører egentlig ret stabilt og bruger ikke meget over 256 MB RAM (resten er altså ubrugt).

Desværre er CPU'en ikke længere understøttet af de nyere kerner (2.6.26 og derover) da den ikke understøtter CMOV instruktion, så jeg kører stadig på 2.6.24-16. Det fandt jeg ud af på den hårde måde, da jeg kom til at køre en distr-upgrade og den ikke ville komme online igen. Heldigvis havde den ikke slettet den gamle kerne, så jeg fik den tvunget til at boote med den i stedet for den nye. Men det krævede en lånt skærm og et tastatur - administrerer den jo normalt kun med SSH og Webmin.

Den fungerer fint med mine WordPress sites, min UPnP/DLNA media server (TwonkyVision) og postfix mailserver, men nogle sites kører bare så dræbende langsomt og jeg har ikke fundet ud af hvorfor. Webmin er et godt eksempel på noget der gerne må køre gevaldigt meget hurtigere, men også mit KPlaylist site er ualmindeligt langsomt. Jeg begriber virkelig ikke hvorfor - jeg har kigget på buffers, cache og andre optimeringer i PHP, men det er og bliver i sneglefart at tingene foregår...

Nå - men mon ikke en EEE-BOX med lidt modifikationer kan rette op på det? Det er trods alt næsten umuligt selv at bygge en mini PC med nano-ITX og samme specs, til prisen - man skal nok i hvert fald smide kr. 1000 mere efter projektet. Vi får se...

5 kommentarer:

 1. Hej

  Super fed tråd:)

  Jeg har selv tænkt på at købe sådan Asus EEE box, og bruge den som server. Jeg ville barer bruge server 2003 SBS.

  Kan vil jeg tænke lidt mere på:)

  Men ved du om man kan fjerne det bios easy boot? Jeg har set nogle videoer, om når man tændre sin pc, så kommer den op med sådan noget, hvor man kan vælge hvad man vil.

  Ved du om man kan fjerne det?

  Hilsen Mathias

  SvarSlet
 2. Hej Mathias!

  Jeg ville nok ikke vove at lægge en Windows Server 2003 SBS på, den er alt for tung til EEE Box'en - men hvo intet vover, intet vinder :o) hvis ikke det går godt, kan du jo altid prøve en Windows Home Server, den tror jeg vil køre nogenlunde på den, men har ikke lige fundet systemkrav på den.

  Du kan hente en 120 dages prøveversion her:

  http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/windowshomeserver/discover.mspx

  Jeg har valgt at køre Ubuntu fordi det er gratis og supporteret af et kæmpe globalt community - der vil altid være hjælp at hente, hvis der er noget der ikke går som det skal. Dernæst kræver det ikke ret mange ressourcer af det hardware det kører på, så der er mere til overs til de funktioner man vil bruge sin server til.

  Bagsiden af medaljen er selvfølgelig at man installerer ved hjælp af kommandoer og sætter tingene op ved at rette i konfigurationsfiler - så hvis man har det bedre med peg-og-klik, er det nok ikke lige Ubuntu (eller andre linux varianter) man skal satse på!

  Grunden til at jeg har det fint på linux, er at jeg har gået i den "gamle" skole (datamatiker) i 1994 og har lært at rode med det. Jeg har aldrig rigtig forladt det siden, da jeg efterfølgende kom til at supportere et serversystem på på Solaris installation (på en gammel SUN SparcStation!), siden en x86 udgave på en Intel server og igen på en Linux (SuSE).

  Med hensyn til EasyBoot (som du hentyder til), så er det en BIOS funktion og vises kun i starten af boot - lidt ligesom "Press F2 for BIOS setup". Hvis du ikke foretager dig noget, hvil den boote op med det OS som du har valgt at installere på harddisken.

  Når det er sagt, så har jeg købt en EEE Box for ca. en måned siden - siden har jeg desværre ikke haft tid til at kigge på den (står stadig i sin æske!). Lidt kedeligt - troede jeg havde tid til det i juleferien, måske det stadig kan nås? :o)

  SvarSlet
 3. Ja, det blev så heller ikke i juleferien, at jeg fik kigget på min EEE Box. Men jeg håber jeg kan finde tid til at komme igang i weekenden. Lidt pinligt, hvis jeg skal ind i februar, før der er tid til det...

  SvarSlet
 4. Jeg tænker på at erhverve mit en EEE box til at køre WHS på... er der noget fremskred i dine tests? lyder jo udmildbart som en god ide! :-)

  SvarSlet
 5. Hej Allan!

  Jeg har ikke selv tænkt at installere WHS på min EEE Box - jeg har ikke haft held til at finde hardware krav til softwaren - jeg har kigget lidt på de andre Custom systemer man kan købe/tilpasse med WHS på og de er alle noget med 500 Watt strømforsyninger og Core 2 Duo CPU'er - altså igen noget der ikke er særlig miljørigtigt (og dyrt i strøm) - hvis det er kravene for WHS, så tror jeg ikke det kommer til at køre ret godt på en EEE Box.

  Når det er sagt er jeg kommet et pænt stykke med min Ubuntu installation, men der har været nogle uventede udfordringer undervejs - ikke mindst noget med driver understøttelse af netkortet (!) - så jeg måtte selv kompilere en der virkede - det samme måtte jeg gøre med Apache2 webserveren, da den ikke understøttede Virtualmin (webbaseret fjernadministration) i den version der var tilgængelig i repository for Ubuntu 8.10.

  Men det lader til at den er fuldt funktionsdygtig nu, så det sidste jeg mangler er at flytte mine sites, databaser og filer over på den - har gjort dette før uden problemer, så det er bare at finde tiden til det, ind imellem familielivet :o)

  SvarSlet