torsdag den 10. marts 2011

Online igen - nu med dynamisk IP

Ja - så er min blog online igen - med dynamisk IP og det hele - men det var ikke uden arbejde.

Først lidt mudderkastning mellem FastTV og TDC's kundeservice, for de kunne ikke blive enige om hvem der skulle hjælpe mig med spørgsmål til opsætning af routeren (Homebox).

FastTV medarbejderen sagde lige ud at han intet vidste om opsætning af firewall og port-forward i routeren og at det gik ud over hvad der kunne kræves af supporten - sagt på en anden måde - det produkt de leverer er udelukkende til ultra-simple privat brugere, med behov for lidt TV og en smule internet til netbank og email.

Det faktum at jeg havde min egen server, var nok til at han verbalt slog korsets tegn og begyndte at ævle om professionel ADSL forbindelse, men han henviste til at jeg skulle ringe til TDC internet's kundeservice, da det jo var TDC der havde valgt at benytte denne homebox router til deres løsning (!!!).

Efter at havde prøvet i 20 minutter - forgæves - at overbevise damen hos TDC supporten om at det rent faktisk var dem der skulle hjælpe mig (ifølge FastTV - der jo er TDC ejet), fik jeg fortalt i et bestemt toneleje at jeg skulle ringe tilbage til FastTV, for der var ikke mere hun kunne gøre for mig, når jeg ikke var TDC kunde (selvom det er deres fiber, deres router og i sidste ende deres selskab).

Heldigvis fik jeg fat i en anden FastTV medarbejder, der tilbød at ringe til TDC for at skaffe svar på mine spørgsmål til router opsætningen.

Og jo - der står TDC med fede typer på alt udstyret, i web interface på routeren og "TDC TV" i display på TV boksen - det eneste sted der står FastTV er i skærm-menuer og i medfølgende manualer.

Desværre stemmer hastigheden ikke overens med det jeg havde bestilt - jeg skulle gerne have ca. 50/50 Mbit, men når jeg måler hastigheden ligner den snarere 42/32 Mbit (ja - det ER målt på kabel, ikke trådløst).

Forklaringen på dette er, at der åbenbart er meget overhead i TDC's net, samt at båndbredde forbrug til TV trækker fra i internet hastigheden (ja - du læste rigtigt!) og at det primært er dem der har valgt den "høje" hastighed der pt. vil opleve problemet med manglende båndbredde. Fik at vide, at der skulle være diskussioner i gang på ledelsesplan om man skal booste 50/50 Mbit kunder til 60/60 Mbit, for at imødegå problemet - men at det ikke er endeligt besluttet endnu.

Ombygningen af infrastrukturen på TDC's fibernet spiller en afgørende rolle i dette problem - førhen var der nemlig en Packetfront router-switch med separate VLAN's til VoIP, IP-TV og internet, der kørte over et fiberpar - dermed kunne man adskille trafikken på forskellige net.

Efter ombygningen er infrastrukturen forsimplet, så man nu kun benytter den ene fiberleder til trafik begge veje og har den anden liggende "tom" som backup, fremfor at benytte separate fiberledere til at hhv. sende og modtage trafik. Pakker til IP-TV, VoIP og internet prioriteres nu via QoS tagging, men på samme subnet.

Derudover er TDC's "Homebox" nu en meget integreret del af løsningen og snakker med den bagved-liggende infrastruktur på flere planer, hvilket igen gør det absolut umuligt, at erstatte den med sin egen router - man er så at sige "gift" med denne router - man kan sagtens sætte sin egen router op bag ved, via en DMZ konfiguration, men i mine øjne giver det absolut ingen mening - ikke mindst ud fra et grønt synspunkt - at have flere routere på netværket.

Jeg har oven i købet måtte investere i en 8 port switch, fordi Homeboxen kun har 4 LAN porte, hvoraf der kun er en enkelt fri til internet - 2 af portene bruges til TV bokse og den sidste bruges til en Linksys VoIP router - af gud ved hvilken grund, da der faktisk er VoIP funktion (komplet med 2 x RJ11 telefon udgange) indbygget i Homeboxen, som FastTV har valgt at ignorere.

Puha - sikke en møg start på den omlægning - det positive er dog, at mit script til opdatering af IP adressen hos GratisDNS virker efter hensigten - i hvert fald efter et par små justeringer + installation af "curl" på serveren (ups) - den var sjovt nok ikke installeret og sørme om Ubuntu 8.10 (Intrepid) server ikke er udgået af support, så man skal ændre alle links i /etc/apt/sources.list til old-releases.ubuntu.com, for at man kan komme til at installere med apt-get. Men nu virker det.

Fik at vide, at der går 23 timer mellem hver ændring af den dynamiske IP hos FastTV - da jeg ikke ved hvornår på døgnet dette sker, checker jeg for en sikkerheds skyld hver time og fyrer opdatering af hvis den er ændret - det betyder så, at der teoretisk kan være en periode på 59 minutter, hvor min blog er nede fordi jeg har misset tidspunktet for ændringen, men det må jeg leve med - det er trods alt bedre end ingen blog eller hosting i "skyen".

En sidste ting der sætter mit p... i kog er, at selvom jeg opdaterer IP'en hos GratisDNS, slår ændringen ikke igennem i DNS opslag på mit eget netværk (via Homeboxen) - den tror stadig min blog ligger på den gamle IP adresse - altså sidder jeg lige nu med en internet forbindelse via min HTC Desire HD som hotspot, for at jeg kan lægge et indlæg ind på min egen blog, der kører på min egen server på mit eget netværk - det er sygt irriterende.

Men heldigvis virker IP opdateringen upåklageligt for alle der kommer udefra og besøger blog'en...

Så langt, så godt (eller skidt)...

4 kommentarer:

 1. LoL - det lyder som en dejlig dag ;-)
  Har du sikret dig loopback: on på din nye router?
  Og hvad sker der lige for en gammel Ubuntu ;-)

  SvarSlet
 2. Hej Simon,

  Så vidt jeg ved, er der ikke en loopback på den router - den er ikke som routere er flest...

  Mht. den "gamle" Ubuntu version, så er det fordi jeg generelt prøver at holde igen med "opdaterings helvedet" - jeg går ikke ind for opdateringer for opdateringers skyld :)

  Så længe min server virker og performer som den skal, har jeg ikke den store trang til at pille ved ting, der kan få det til at vælte - en fuldt opdateret server, der ikke fungerer er logisk nok mindre værd for mig end en knapt så opdateret der virker ;) - ikke mindst fordi, jeg samtidig er sådan indrettet, at jeg kører på til problemet er løst, hvilket så ville betyde søvnløse nætter i weekenden og tid der går fra samvær med familien - serveren er til for mig, ikke omvendt...

  Men jeg har jo stadig et lille SSD projekt, der har stået på standby - planen er at når jeg skal i gang med dette, opdaterer jeg nok til 10.04 LTS, så vil jeg nemlig stadig have min gamle installation at falde tilbage på.

  /Thomas

  SvarSlet
 3. Yeah - glæder mig til at følge med i SSD-projektet ;-)

  Går selv og overvejer frem og tilbage hvad fremtiden skal bringe med min egen laptop-hjemmeserver-setup. Tror ikke det er holdbart i længden jf. din grønne linje. Men det er nu rart med et billigt it-center ;-)

  SvarSlet
 4. En lille status opdatering her ca. 2 måneder efter omlægningen - IP adressen har IKKE ændret sig en tøddel, siden den blev tildelt efter omlægningen, så det er så som så med det dynamiske.

  Måske de i virkeligheden bare forbeholder sig rettigheden til at ændre IP adressen uden varsel og de derfor ikke vil garantere den samme IP i længere tid, men derudover ikke ændrer den ved faste mellemrum, som jeg ellers var blevet fortalt - who knows...

  SvarSlet