søndag den 13. februar 2011

God lyd til filmen

Jeg er aldrig rigtig kommet med på surround bølgen, af den simple grund at jeg bare er for glad for mit stereo anlæg.

Har bare ikke den der trang, til at fylde hele stuen med højttalere - er mere til to rigtig gode højttalere end 7 halvdårlige cigarkasser.

Dermed ikke sagt, at jeg ikke går op i god lyd, når jeg ser film - tvært imod - men det er lidt svært at få lyden over i en alm. stereo forforstærker, uden at skulle trække en hulens masse kabler fra DVD, PS3, TV boks - jeg skulle hilse at sige at det er meget besværligt i et moderne "dansk design" reolsystem, hvor designerne ikke bekymrer sig om dem der ikke har alt-i-et anlæg.

Derfor lavede jeg for et stykke tid siden den løsning, at jeg trak et enkelt coax kabel fra digital udgangen på TV boksen over til min CD afspiller, der har både Toslink optisk og S/PDIF coax ind- og udgange - altså bruger jeg CD afspillerens digital indgang til at få lyden over i mit anlæg.

Desværre løste det jo kun mit problem med TV lyden, altså har jeg et godt stykke tid måttet leve med TV'ets indbyggede højttalere, når jeg brugte DVD afspilleren eller PS3 til spil og BlueRay film - sidstnævnte er jo nærmest blasfemi overfor mediet!

Løsningen blev at få alt koblet op til mit TV via HDMI kabler (der jo også bærer lyden) - TV boks og PS3 var allerede, men fik skaffet et kabel til DVD afspilleren - og derefter få lyden fra TV'ets digital udgang over i CD afspilleren via det coax kabel jeg i forvejen havde trukket.

Toslink (optisk) til S/PDIF (coax) konverter "dims"

Men da udgangen på TV'et var optisk (Toslink), var der jo et eller andet der haltede i planen! Det fik jeg dog hurtigt løst, ved at skaffe en Toslink til coax konverter - en lille dims til kr. 169 - samt et 1 m. optisk kabel, som jeg kunne forbinde til TV'ets udgang - hokus pokus - nu får jeg lyden fra den indgang TV'et står på automatisk over i mit anlæg!

Endda får jeg også analog lyd fra SCART indgange eller komponent indgangen (PS2) på TV'et med over, da TV'et klarer den konvertering for mig, inden lyden ryger videre til digital udgangen.

Indrømmer at jeg har gået og luret på, om jeg skulle udskifte mit dejlige 20 år gamle forstærkersæt med en Surround Receiver, men det ville jo blive en udskrivning på 5000 eller mere - så er denne løsning jo unægtelig noget billigere (kr. 227 inkl. porto!).

Så mon ikke der lige kan blive råd til at udskifte min DVD afspiller (egentlig en gammel Sony harddisk optager) med en BlueRay afspiller? - kan nemlig ikke holde blæser-larmen fra PS3 ud, når jeg ser film - også selvom anlægget er bedre til overdøve den end TV'et var...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar