onsdag den 7. juli 2010

Adgang til min server genvundet

Jeg har i en hel del måneder (ca. 5) ikke haft adgang til at administrere min server, hvilket må betegnes som super pinligt - men dog skal siges at det intet har med sikkerhedsbrud eller hacking at gøre.

Det hele startede ret uskyldigt, med at jeg (i et anfald af nærighed) valgte ikke at anskaffe en erstatning for min HP Officejet 3210 (med netværk) der døde efter 3 måneders stilstand, men i stedet fandt en gammel aflagt Officejet 4215 (USB) frem og forsøgte at dele den via min server.

Det skulle vise sig at være skæbnesvangert og langt fra så god en idé, som jeg troede - i mine forsøg på at få driver installeret, CUPS sat op og sat rettigheder op i SAMBA, så min hustru's (urk) Windows XP netbook  kunne skrive ud, gik der noget galt med rettighedsstyringen i SAMBA.

Det endte med korrupt password fil i SAMBA og jeg har siden været udelukket fra at administrere min server - hverken SSH login, lokalt login eller login på Webmin fungerede. Det eneste der virkede var, at starte serveren op i recovery mode og lave "drop to root shell" - det har jeg rodet lidt med i længere tid, alt imens jeg forsøgte at finde løsningen på diverse fora og launchpad.

Ved et rent tilfælde, fandt jeg i dag løsningen - som i al sin enkelthed er som følger:


 • Genstart i recovery mode og vælge "Drop to root shell"

 • Afinstaller libpam-smbpass:
  dpkg --purge libpam-smbpass

 • Omdøb (eller slet) filen /var/lib/samba/secrets.tdb:
  mv /var/lib/samba/secrets.tdb /var/lib/samba/secrets.tdb.old

 • Geninstaller libpam-smbpass:
  apt-get install libpam-smbpassEfter ovenstående har jeg nu igen fuld adgang til min server!

Jeg havde egentlig gjort klar til at installere Ubuntu 10.04 LTS fra bunden, men vil nu nok vente et stykke tid - serveren kører jo igen som den skal og jeg regner ikke med at få så meget ud af at opgradere (udover at lære noget af selve processen).

Eksterne links: ubuntuforums.org, ubuntudanmark.dk

1 kommentar:

 1. [...] er et stykke tid siden jeg sidst har pillet ved min server (ikke mindst pga. mine adgangsproblemer!). Men nu synes jeg alligevel det er blevet lidt for kedeligt; den kører jo bare (!) – der [...]

  SvarSlet