mandag den 12. april 2010

Ubuntu Lucid beta 2 - nu med SUN JRE

Har kørt Ubuntu 10.04 (Lucid Lynx) siden beta 1 udkom i marts og det har været en overvejende positiv oplevelse, lidt flere fejl og problemer end 9.10 (Karmic Koala) beta, men der er også mange flere ting der er lavet om - bla. er ext4 nu blevet standard filsystem (med mulighed for ext3), hvor det før var omvendt.

Derudover findes en ny måde at tilgå hardware på (uden brug af HAL) og Kernel Mode Setting bruges til direkte styring af grafikkortet, og som navnet antyder, tilgås hardware direkte uden abstraktionslag og flere drivere (herunder grafikkort) er lagt ind i kernen, for at opnå bedre ydelse og en mere helstøbt oplevelse, ikke mindst under opstart.

Men det har som sagt ikke helt været en dans på roser (uden torne) - det har fra starten været et stort problem for mig, at man har valgt at præinstallere IcedTEA JRE (OpenJava), som browser plugin til Firefox 3.6, det gjorde nemlig at der var en lang række ting der ikke fungerede mere - jeg nævner i flæng: digital signatur, netbanker, admin interface til forskellige ting (bla. switche) - alt sammen noget som ikke kan undværes, hvis Ubuntu skal være et fuldgyldigt alternativ til Windows.

Årsagen til dette er selvfølgelig, at fra og med Firefox 3.6 benyttes et nyt plugin system til browseren og derfor kan man ikke installere den gamle plugin type, som blev benyttet i SUN JRE 6.18 og ældre. Men netop SUN JRE er opdateret i den seneste opdatering (i dag) af Ubuntu repositories og virker nu - man skal blot afinstallere både IcedTEA og SUN JRE, derefter køre en opdatering af Ubuntu og til sidst installere SUN JRE via Ubuntu Softwarecenter.

Bemærk at man ikke kan installere plugin automatisk i Firefox (endnu), hvis den kommer frem med beskeden "Plugin mangler" - den kan ikke finde det, så det skal installeres via Softwarecenter.

Havde også en lille krise i sidste uge, med 5-6 crash om dagen efter en opdatering - det var noget der kunne sætte mit open source hjerte på en hård prøve. Jeg nåede at tænke tanken, om det mon var det værd, men kom heldigvis til mig selv igen - konklusionen er selvfølgelig at jeg selv havde valgt at installere en beta og køre med den i daglig brug - det skal man selvfølgelig ikke!

Men jeg er simpelthen for nysgerrig, til at lade være og en geninstallation med fungerende Ubuntu 9.10 er kun en halv time væk, hvis det bliver for surt - er trods alt ikke bleg for at tage (kontrollerede) chancer og afprøve nye veje.

Bleeding edge (med et plaster i baghånden)!

Ekstern link: Ubuntu Lucid release schedule

Ingen kommentarer:

Send en kommentar