Jeg er nu endelig gået i gang med at få en Ubuntu server op at køre på min EEE Box. Jeg har valgt en lidt utraditionel tilgang, nemlig at lade den XP Home der var præinstalleret blive og installere en Ubuntu 8.10 Desktop version via Wubi og tilpasse den med de server pakker jeg skal bruge (ja, nu tænker hardcore Linux fans at "nu rabler det").
Grunden er den, at jeg for det første ville se hvordan Ubuntu performer på maskinen, for det andet gerne ville have et grafisk interface (at installere GDM på en 8.04 LTS Server kan IKKE anbefales!) og for det tredie gerne ville have en nogenlunde hardware uafhængig installation, der gør det nemmere at flytte installationen over på anden hardware.
Den største udfordring når man flytter en Linux installation er efter min erfaring drivere til harddisk controlleren, og den skal man ikke bekymre sig om hvis man benytter Wubi - her er alt indkapslet i en harddisk fil. Selvfølgelig giver man lidt afkald på rå disk performance, men man skal også lige se på, hvad serveren rent faktisk skal bruges til og med de funktioner jeg skal bruge og det antal daglige hits jeg har på mine sites, er det ikke strengt nødvendigt at have toptunet disk overførsel...
Indtil videre har jeg fået MySQL5, Apache2, PHP5, Postfix, ProFTPD, SSH, PHPMyAdmin og Webmin installeret med tilhørende plugins - det ser ud til at spille fint, og ser også ud til at der er sket et gevaldigt løft i performance af webserveren og PHP; Webmin kører nu som i olie, hvor det før var noget stakkato agtigt og man skulle vente i evigheder, når man zappede rundt i modulerne.
Næste skridt er at få flyttet mine SQL databaser, postfix opsætning og mailbokse, samt mine blogs og andre sites. Efter lidt research, ser det ikke ud til at blive det store problem - dog tror jeg lige jeg opgraderer mine blogs til Wordpress 2.7 først, før jeg flytter dem.
Der skal nok komme mere, når den nye server er i luften og klar til at blive testet...
tirsdag den 20. januar 2009
mandag den 19. januar 2009
Trådløst netkort (Atheros AR242x) på Acer Aspire ONE i Ubuntu 8.10
Det trådløse netkort i en Acer Aspire ONE virker desværre ikke, sammen med en standard Ubuntu 8.10 installation - heller ikke efter alle opdateringer er installeret, der skal lidt arbejde til; opdaterede drivere skal hentes og de skal kompileres!
Heldigvis er det ikke så svært - her er en guide til hvordan det kan gøres:
Efter genstart klik på netværksikonet i systemlinjen - den skulle gerne have fundet dit trådløst netværk, som du nu kan konfigurere - hvis ikke, skal du vælge "Connect to Hidden Wireless Network".
Løsningen er fundet på madberry.org (http://madberry.org/2008/11/how-to-get-atheros-ar242x-to-work-on-810-intrepid-ibex/) og herefter oversat til dansk.
Heldigvis er det ikke så svært - her er en guide til hvordan det kan gøres:
- Åben en terminal vindue
- Skriv “sudo su” og tast dit root password ind (eller dit eget, hvis du er root!)
- Først checkes, at du rent faktisk har et Atheros AR242x netkort:
Skriv "lspci | grep Atheros" - Skriv "cd Skrivebord" - dette sikrer at vi kan finde de filer vi henter og udpakker
- Åben en browser og gå ind på følgende adresse: http://wireless.kernel.org/download/compat-wireless-2.6/compat-wireless-2.6.tar.bz2 - gem filen på skrivebordet (normalt standard placering)
- Udpak filerne, ved i terminal vinduet at skrive "tar xvf compat*.tar.bz2"
- Gå ned i den udpakkede mappe: Skriv "cd compat*"
- For at installere drivere, skal de kompileres først - derfor er det nødvendigt at installere build-essentials pakken - skriv "apt-get update && apt-get install build-essential"
- Nu skal driveren kompileres og installeres - skriv følgende kommandoer:
make
make install
make unload
make load - Genstart din Ubuntu PC
Efter genstart klik på netværksikonet i systemlinjen - den skulle gerne have fundet dit trådløst netværk, som du nu kan konfigurere - hvis ikke, skal du vælge "Connect to Hidden Wireless Network".
Løsningen er fundet på madberry.org (http://madberry.org/2008/11/how-to-get-atheros-ar242x-to-work-on-810-intrepid-ibex/) og herefter oversat til dansk.
Etiketter:
acer,
ar242x,
aspire one,
atheros,
intrepid,
Teknik amp; gadgets,
Ubuntu,
wireless,
wlan
onsdag den 14. januar 2009
Parring af Bluetooth enheder med fast passkey i Ubuntu
Når man vil tilslutte en Bluetooth enhed til sin Ubuntu maskine, plejer det at foregå ved at tænde for enheden, klikke på Bluetooth ikonet i systemlinjen og vælge "Setup new device". Problemet er bare, at i den guide der starter, insisteres der på at PC'en vælger en tilfældig passkey; desværre er det ikke altid praktisk, hvis man f.eks. vil tilføje en Bluetooth GPS eller et håndfri sæt - de har som regel en fast passkey som f.eks. 1234, 0000, 1111 eller i mit tilfælde med en Holux GR-230 GPS mus - 6268.
Så hvordan gør man så?
Her er en lille guide:
Nu er din enhed parret med din Ubuntu PC!
Så hvordan gør man så?
Her er en lille guide:
- Åben et terminal vindue
- Skriv "sudo su" og tast dit root password ind (eller dit eget, hvis du er root!)
- Skriv "hciconfig hci0 auth" - denne kommando vælger din Bluetooth adapter
- Skriv "hcitool scan" - finder Bluetooth enheder der kan tilføjes
Output eksempel: 00:08:1B:06:81:4F HOLUX GR-230 - Skriv "hcitool cc 00:08:1B:06:81:4F" (udskift adressen med din egen!)
- Bluetooth ikonet blinker og en besked vises - tryk på "Enter PIN code"
- I vinduet "Authentication request" skrives koden til din enhed - hak evt. af i "Show input" hvis du vil se den kode du indtaster.
- Tryk OK.
Nu er din enhed parret med din Ubuntu PC!
tirsdag den 13. januar 2009
Huawei E180 / E220 modem på Ubuntu 8.10
Fik lige idéen at prøve et 3G USB modem på min Ubuntu bærbare - havde et Huawei E180 liggende (USB stick 3G modem) med tilhørende 3G abonnement (hos 3).
Det var der sandelig ingen ben i:
Modemet var aktivt og på internettet på under 2 minutter!
Det var der sandelig ingen ben i:
- Indsæt USB modemet
- I guiden: Indtast pinkode
- I guiden: Vælg Sweden (i stedet for Denmark)
- I guiden: Vælg "3 (Abonnemang)"
- Højreklik på netværksikon i systemlinje og vælg "Edit connections"
- Vælg "Mobile Broadband" tabben
- Vælg "3 (Abonnemang)" og tryk Redigér
- Under "APN" ændres fra "bredband.tre.se" til "bredband.tre.dk"
- Evt. kan du ændre navnet på netværksforbindelsen øverst
- Tryk OK og luk vinduet "Network Connections"
- Tag USB modemet ud og indsæt det igen
- Klik på netværksikonet i systemlinjen - vælg den nye forbindelse og den skulle gerne forbinde til internettet via dit 3 modem!
Modemet var aktivt og på internettet på under 2 minutter!
tirsdag den 6. januar 2009
Første post via ShoZu (fra mobil)
Fik lige sat min ShoZu konto op til at poste på min egen blog - meget rart at de nu understøtter blogs der ligger på ens egen server, og ikke kun dem på WordPress's server.
Desværre ser det endnu ikke ud til, at man kan skrive tekst ind, så man skal alligevel ind senere og rette i indlægget (som jeg har gjort her)...
Abonner på:
Opslag (Atom)