torsdag den 25. februar 2010

Næsten-online uvidelse af diske i XenServer 5.5

Har lige opgraderet en XenServer 5.0 til XenServer 5.5 og er overvejende positivt stemt. Et af de hovedbrud jeg har haft med XenServer 5.0 var, at jeg havde meget brug for at kunne udvide disk kapacitet løbende på de virtuelle servere, men der var bare ingen nem løsning på det i XenServer 5.0.

Hvis man var heldig kunne man finde et tredieparts produkt, eller også måtte man lave en ny og større VHD, klone indholdet over fra den gamle og bruge f.eks. diskpart (i Windows Server) til at udvide partitionen - en noget langstrakt process, som tog længere og længere tid, jo flere data man skulle klone over (1 TB tager laaang tid!) og i dette tidsrum måtte serveren desværre være offline (!).

Men det er (næsten) slut nu - der er kommet mulighed for at ændre diskstørrelsen på en VHD direkte fra XenCenter!

Fremgangsmåden er følgende (i XenCenter):

  1. Udvælg din VM i træet og tryk på tab'en "Storage"

  2. Højreklik på den disk du vil udvide og tryk "Deactivate"

  3. Højreklik igen på disken og vælg "Properties", dernæst vælg "Size and location"

  4. Skriv den nye størrelse eller brug knapperne til at indstille størrelsen

  5. Tryk OK, højreklik på disken og vælg "Activate"


Nu kan du gå ind i Disk Management i din Windows VM (f.eks. via Console tab'en) og se at disken nu er blevet større (men partitionen er samme størrelse som den gamle disk). Nu kan du bruge diskpart (fra kommandolinie) til at udvide partitionen til at fylde hele disken ud.

Som man kan se, er det kun "næsten" online udvidelse - jeg har været vant til at udvide partitioner online på f.eks. et iSCSI SAN og derefter benyttet diskpart, uden serveren overhovedet har opdaget at man har pillet ved disken - der blev bare mere plads til rådighed.

Det kan man - desværre - endnu ikke i XenServer 5.5, men den tidskrævende process med selve udvidelsen af den "fysiske" VHD tager et splitsekund og proceduren med diskpart er den samme som før - ulempen er bare pt. at disken er nødt til at være offline, mens man udvider størrelsen på VHD'en, det er ikke lang tid, men det gør desværre bare, at man ikke kan lade sine services fortsætte på serveren, hvis de benytter denne disk - man er nødt til at lukke dem ned, udvide disken og starte dem op igen.

For nogle en bagatel (det tager trods alt ikke mange minutter), men for andre et stort problem, hvis man forventer tæt på 100% oppetid.

Men jeg er sikker på det er noget der bliver addresseret i en kommende update...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar